Gall Pota Blava del Prat de Llobregat
El reconeixereu pel seu color ros fosc i les seves potes blaves, i, també, per la seva carn melosa, fina i poc greixosa. És el resultat del procés de criança natural del Pollastre i Capó del Prat, que s'alimenta bàsicament de cereals i es cria en galliners en què no hi pot haver més de vuit aus per metre quadrat.
És, amb permís de la Carxofa Prat, el producte protagonista de la Fira Avícola del Prat de Llobregat, un producte que no falta en grans celebracions i que és ideal tant per a rostits com per farcir.
Una curiositat: el Pota Blava ha estat el guanyador de la segona edició del concurs 'El plat favorit dels catalans', en què es va imposar la recepta pratenca 'Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida, del restaurant Cèntric Gastrobar.
El pollastre és el gall jove que encara no ha desenvolupat els atributs sexuals. D'aquesta extensa família d'aviram, el pollastró és l'exemplar que se sacrifica entre les 4 i 6 setmanes i que sol pesar al voltant de mig quilo. Per preparar-lo us recomanem que el coeu sencer a la graella.
Sacrificat entre les 6 i 8 setmanes, pesa una mica més que el seu successor i pot arribar fins al quilo, quilo i mig. La millor manera de treure'n profit és coure'l a la planxa o rostir-lo a l'ast.
No cal batejar-lo d'altra manera; aquest és el pollastre per excel·lència, el més comú a totes les cuines i vàlid per a qualsevol preparació. Se sacrifica entre les 8 i les 16 setmanes -depenent del sistema de criança- i pesa entre un quilo i mig i dos quilos.
El gall és el pare de tots; l'exemplar adult mascle de l'espècie, amb cresta desenvolupada i esperons a les potes. La seva carn és el resultat de més de 100 dies de criança. El podeu trossejar i cuinar-lo amb coccions llargues.
És l'única d'aquesta espècie que té la capacitat de pondre ous; és l'exemplar adult femella de la família. La seva carn també resulta dels més de 100 dies de criança. En ser un exemplar de força edat, generalment es destina al brou, així que no dubteu a posar-la a l'olla per a la vostra escudella de Nadal.
Aquest exemplar femella de l'espècie ha estat castrat a les 6-7 setmanes i, per aquest motiu, creix el doble que una gallina normal. Queda boníssima si la rostim sencera!
Aquest exemplar creix el doble que un gall normal, i, sí, és perquè ha estat castrat a les 6-7 setmanes. Us fem la mateixa recomanació que en el cas de la femella; si voleu llepar-vos els dits, rostiu-lo sencer.
A la nostra terra gaudim de la carn de diverses races avícoles autòctones, procedents de diverses zones de Catalunya. Us expliquem les seves propietats i les seves excel·lències als fogons perquè en trieu la vostra preferida.
Ànec mut del Penedès
És una varietat adaptada des del segle XVI al Penedès que rep el qualificatiu de ‘mut’ perquè, com indica la paraula, no xiscla. El seu plomatge és negre i es cria en locals amb espais oberts on s’alimenta amb pinso de cereals, blat de moro i hortalisses. El mascle arriba a pesar 4 kg i les femelles, la meitat. Al cap de 20 setmanes de vida, se sacrifica.
Pollastre de l'Empordà
Els pagesos de la zona han lluitat per no deixar perdre aquesta raça autòctona, formada per les varietats blanca, blanquirossa, rossa i roja. Es fan servir per a la producció de carn i estan criats extensivament en corrals amplis. Arriben a pesar uns 3 kg i, passades les 15 setmanes de vida se sacrifiquen.
Gall del Penedès
Protegit pel segell d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP), aquest gall es caracteritza per la qualitat de la seva carn. De fet, la IGP Gall del Penedès protegeix la carn fresca de pollastre, tant mascle com femella, de la raça Penedesenca negra, una raça millorada en relació amb la tradicional. Es tracta d'una au de creixement lent i de constitució lleugera, però amb una producció de carn pesada, vermellosa i molt ferma. Les seva pell blanca i les potes negres són el seu senyal d'identitat.
Els mètodes de criança també són una part fonamental de la qualitat de la carn: la dieta de les aus inclou llavors de raïm, i els galliners sempre disposen de sortides a l'exterior. L'àmbit històric de cria d'aquesta raça és al Penedès, però actualment s'ha extès fins a municipis de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!