Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L’ensalada russa, origen i variants

Us heu preguntat mai d’on ve aquesta famosa recepta? Quines variants se n’han fet? Us resolem tots els dubtes!

POL LEIVA

03/03/2015

Aquest plat d’origen aristocràtic té els seus orígens a la Rússia del segle XIX. Després de la revolució soviètica va abandonar els palaus i les cases dels rics per passar a ser un dels plats de sustentació de la nova classe proletària; la seva importància alimentària va ser tal que s’utilitzava per calcular la pujada de l’índex de preus de consum. Ben ràpidament va arribar al nostre territori amb la intenció de quedar-s’hi, i tot i que amb la dictadura es va intentar canviar-li el nom, la famosa ensalada ha seguit sent russa fins avui.

Nosaltres coneixem la típica ensalada russa a base de verdures tallades petites i cobertes d’una quantitat enorme de maionesa, però arreu del món aquesta amanida ha anat experimentant certs canvis que l’han adaptat a la gastronomia dels nous països d’acollida. 

Ensalada russa / Thinkstock

Ensalada russa / Thinkstock

L'ensalada russa arreu del món

  • Sovietski olivier.

    Ingredients
    2 pomes Royal Gala
    3 ous durs
    300 g de mortadel·la fumada
    2 patates cuites
    2 pastanagues cuites
    4 o 5 cogombrets envinagrats
    150 g pèsols cuits
    Per a la salsa: 100 g de nata agra, 100 g de maionesa i sal

    Elaboració
    Talleu tots els ingredients ben petits, de la mida dels pèsols. És important que no els talleu ni massa grossos, ni massa petits; han de tenir la mida perfecta per tal que es barregin a la boca en cada cullerada.

    Ajunteu la nata amb la maionesa fins que quedi una barreja homogènia. Aleshores, afegiu-hi totes les verdures tallades i incorporeu-ho a la salsa fins que quedi tot ben barrejat. I ja està llesta.
  • Ensalada de batata. 

    Ingredients
    2 batates
    1 pastanaga
    150 g de pèsols
    ½ ceba tendra picada
    1 llauna petita de blat de moro dolç
    Oli d’oliva
    2 ous durs
    ½ pebrot vermell picat
    Maionesa
    Sal

    Elaboració
    Talleu les batates i la pastanaga a trossos petits i coeu-ho en aigua bullent. Peleu i talleu els ous a la mateixa mida.

    Després, afegiu-hi la resta d’ingredients, la maionesa, corregiu-ho de sal i ja ho teniu.
  • Kartoffelsalat.

    Ingredients
    6 patates mitjanes
    ½ ceba mitjana picada ben fina
    2 cullerades de mostassa de Dijon
    4 cullerades de vinagre de vi blanc
    ¼ l de brou de pollastre
    Sal i pebre
    Julivert fresc per decorar

    Elaboració
    Netegeu les patates i coeu-les amb pell en aigua bullent. Quan siguin cuites, retireu-les de l’aigua, peleu-les i talleu-les a rodanxes.

    Per a la vinagreta, escalfeu el brou fins que arribi al punt d’ebullició i apagueu el foc. Afegiu-hi la ceba i espereu un minut per tal que la ceba s’estovi amb l’escalfor residual del brou. Aleshores, afegiu-hi la mostassa, el vinagre, la sal i el pebre i emulsioneu –ho amb unes varetes.

    Aboqueu-ho a les patates molt a poc a poc, esperant que l’absorbeixi, ja que no interessa que a l’amanida hi hagi excés de líquid.

    Abans de servir-ho, deixeu-ho reposar i afegiu-hi un bon grapat de julivert picat just abans de dur-ho a taula.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: