CUINA.CAT
15/06/2017Us heu preguntat mai per què mengem coca cada 23 de juny al vespre? L’etnòleg i folklorista Joan Amades ho te claríssim: “Possiblement com una romanalla d’algun ritu solar. Antigament, les coques eren obligadament circulars i amb un forat al mig, i devien tractar de recordar el disc solar”. Probablement, molts de nosaltres no en coneixíem l’origen, però tot i així mai no deixem passar l’oportunitat de tastar-la durant la nit de Sant Joan, acompanyada dels petards i el foc. Doncs per la revetlla d’enguany volem que sapigueu moltes més coses sobre aquest dolç tradicional, per això us portem la coca de Sant Joan en vuit idees.
Coca de llardons
No hi ha coca, sinó coques de Sant Joan. Actualment se’n fan de molts tipus: de brioix, de pasta de full, de llardons, de crema o cabell d’àngel, de fruita confitada i de pinyons. Les de nata, xocolata i fruita seca guanyen força any rere any. Podem trobar variacions d'aquests tipus de coques clàssiques, de diverses formes i amb nous ingredients. En funció del poble trobarem les receptes modificades d'una manera o una altra. A l'Alacantí la coca de Sant Joan és força peculiar, ja que en aquest cas està farcida de verdures i tonyina. No és l'única coca salada que podem trobar; de fet, cada any apareixen noves i atrevides receptes. D'altra banda, actualment en podem trobar sense gluten, ou o fruits secs, en funció de les al·lèrgies o intoleràncies alimentàries. També n'hi ha d'ecològiques o veganes.
Coca de brioix i fruites confitades
Tot i la varietat d’avui en dia, originàriament la menja cèlebre era la coca de pinyons, però els forners, per tal de fer-la més atractiva, hi van afegir fruites confitades ara farà segle i mig. Històricament la coca de Sant Joan era rodona, per tal de retre culte al Sol. És un dolç tradicional de la gastronomia catalana, el sabor més típic de les revetlles de Sant Joan que sempre va acompanyat d'una copa de cava. Això també ha variat amb el temps, perquè antigament bebien vins dolços o rancis.
Coca de Llavaneres Gemma Clofent
Si sou dels que us encanta celebrar la revetlla de Sant Joan i sabeu que us espera una llarga nit, opteu per les següentes coques per tal de tenir més energia. La de crema, que dobla qualsevol altra en colesterol, i la de pinyons, líder en greixos, però insaturats, molt més saludables des del punt de vista cardiovascular. La de llardons, en canvi, és campiona en greix saturat, però per poc.
Copes de cava Thinkstock
El costum de remullar-la amb cava és de fa quatre dies; en fa cinc, s’hi posava vi. A l’hora d’escollir-los, tingueu en compte que una coca de crema o fruita combina perfectament amb un sec o un semisec.
Pastisser Thinkstock
Costen la meitat, però la qualitat és molt diferent. Normalment porten menys condiment, no són del dia i ja han perdut el gust i la frescor. Aquestes coques porten conservants, colorants i sucres que són nocius per al nostre organisme. Així, doncs, les coques artesanes de les pastisseries duen menys substàncies nocives però s'han de consumir el mateix dia.
Grup d'amics brindant Thinkstock
Els nutricionistes aconsellen menjar coca poc sovint per l’elevat contingut en calories, sucres, greixos i colesterol, i en recomanen uns 100 grams per cap. Les coques artesanes no tenen substàncies nocives com els conservants, colorants i edulcorants. Així, doncs, és més recomanable dins d'una dieta saludable optar per la coca de la pastisseria. En podeu menjar de tant en tant per esmorzar, berenar o per les postres. Conté una notable quantitat de proteïnes, greixos i hidrats de carboni, i, per tant, és una bona font d'energia.
Excessos alimentaris Thinkstock
Però no patiu, els nutricionistes també toleren els excessos puntuals si l’endemà es reprèn una alimentació saludable que els compensi. Així que la nit del 23 teniu tot el permís per gaudir d’aquest dolç! A més, com ja hem dit el seu valor nutricional és força bo, tot i que no se’n pot abusar. Tronem a repetir un altre cop que, si el que us preocupa és la vostra salut, opteu per la qualitat i no pel preu.
Inspirat en una coca de Sant Joan
La revetlla de Sant Joan és una nit especial, de felicitat i que dona la benvinguda a l'estiu. En molts casos, és l'ocasió per reunir la família o els amics. Si us agrada cuinar, és una bona data per sorprendre els convidats amb una coca de Sant Joan casolana. De ben segur que serà més bona que la del supermercat i, a més, li podeu donar el vostre toc personal. Des del CUINA us proposem algunes receptes, que podeu innovar i fer pròpies, per tal de cuinar la vostra coca:
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: