La nou es conrea de Califòrnia a Pequín, i a Europa es creu que la van introduir els romans, tot i que al nostre país existeixen vestigis de la seva existència en restes de la època paleolítica. Tenen fama de ser gairebé perfectes pels nombrosos beneficis per a la salut, però, tot i així, també cal menjar-ne amb moderació perquè són molt calòriques.
Nous
La nou es conrea de Califòrnia a Pequín, i a Europa es creu que la van introduir els romans, tot i que al nostre país existeixen vestigis de la seva existència en restes de la època paleolítica. Tenen fama de ser gairebé perfectes pels nombrosos beneficis per a la salut, però, tot i així, també cal menjar-ne amb moderació perquè són molt calòriques.
Remei
Antigament explicaven que la forma de cervell que té la nou ens indicava que era un aliment que afavoria la nostra intel·ligència, i, tot i que no és exactament així, aquest fruit sec conté un alt grau d’olis essencials que ajuden a prevenir les malalties neurodegeneratives.
La nou també té associats altres beneficis com la millora de la salut cardiovascular, gràcies al seu alt contingut en àcids grassos omega-3, una substància que ajuda a reduir els nivells de colesterol a la sang.
A més, la nou, és ideal per matar la sensació de gana, i, en contenir serotonina, produeix una sensació de calma i ens relaxa.
Hi ha diversos tipus de nous. Es conreen sobretot a Califòrnia i a la Xina, i també són molt conegudes les del Brasil, les de Macadàmia i les de cedre. La varietat de casa nostra prové de les llavors de l’espècie europea ‘Juglans Regia’.
Tot i les seves propietats, les nous tenen un valor energètic elevat i convé no abusar-ne. Per beneficiar-vos del seu valor nutritiu, més val que no les coeu directament, ja que amb la cocció els greixos es tornen tòxics.
Ingredient de molts plats
Les nous les podem comprar senceres, pelades, a trossos o en pols, i fins i tot hi ha olis fets a base de nous. Sempre és millor adquirir-les amb closca perquè es conserven millor i no perden tant de sabor.
Les podem menjar crues per picar i afegides a una amanida, a la pasta i també com a ingredient per a un pastís –com el ‘brownie’–, una salsa – la ‘intxaursalsa’– , unes galetes o un gelat. A Catalunya tenim un licor molt típic fet amb nous verdes, la ratafia.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: