El sègol forma part dels elements d'una fleca des de sempre, sobretot en el pa que porta el seu mateix nom. Tot i això, les seves propietats i beneficis per a l'organisme no són gaire coneguts per la gent.
- Mil·lenari menystingut: el sègol, tot i ser un cereal que es consumeix des de fa milers d’anys, era considerat un menjar de pobres, perquè se solia associar a un pa de pobres, de gust amarg. El gra de sègol, a més, és dur i indigest.
- Beneficiós per al cor: el consum de sègol ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars: té propietats anticoagulants i afavoreix la circulació de la sang.
- Energètic: la farina de sègol té menys gluten que la de blat, és més energètica i ajuda a fer la digestió. Un cereal ric en vitamines i en potassi.
- Pa negre: el pa elaborat amb farina de sègol és dens, de fust fort i acostuma ser de color fosc. És molt habitual als països bàltics i centreeuropeus.
- Probiòtic: el sègol és ric en fibra soluble, cosa que ens ajuda a mantenir el pes a ratlla i a regular el colesterol, mentre que la fibra insoluble, present al blat convencional, és molt laxant i ens irrita la mucosa dels intestins.
- Ideal per a celíacs: els cereals sense gluten sovint són difícils de digerir i poden generar certa inflamació, de manera que es recomana limitar el consum de cereals o menjar cereals integrals sense gluten o amb poc gluten i bons protectors, com el sègol.