Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els tipus de prunes que hi ha al mercat, del verd al groc

La varietat de colors i sabors defineix aquesta fruita de temporada refrescant i aromàtica que, arribada de l’Orient, es fa servir tant en guisats com en postres

Prunes negres

Prunes negres Thinkstock

  1. Verdes. Una pruna acapara aquest color: la reina clàudia, molt preuada i delicada. El seu nom ret homenatge a l’esposa del rei Francesc de França, Clàudia. Bàsicament, se’n troben dues varietats, la reina clàudia verda, més fosca i dolça, i la reina clàudia d’Oullins, més daurada i amb el pinyol més enganxat a la polpa. És el millor tipus de pruna per preparar confitures.
  2. Grogues. En general són les més àcides i sucoses. La varietat que més es consumeix a les nostres latituds és la Golden Japan, gràcies a la seva dolçor. És una fruita de pell clara, brillant i gruixuda molt sucosa. Es troben a partir de la segona quinzena de juny. També són molt populars les prunes Mirabelle, típiques de la Lorena francesa, més petites i madures a finals d’agost, moment que se celebra amb una festa a la ciutat de Metz.
  3. Vermelles. Normalment són les prunes més sucoses, i són més dolces que les grogues. Les Santa Rosa, originàries de la pruna silvestre asiàtica, són grosses, d’un vermell intens a la pell i groc-ambre a la carn, que és sucosa, dolça i perfumada. Estan al seu punt a mitjan juliol, però a causa de la seva delicadesa estan retrocedint dels mercats nacionals. Les Red Beauty són les primeres a treure el cap als punts de venda. Malgrat el seu atractiu (vermell vi a la pell i groc a la carn), són insípides. De color vermell fosc (com més madures, més), violeta fosc o negre, les Angelino són una varietat japonesa de prunes grans. El sabor és dolç, i la polpa, de color groc, ferma i carnosa. Per últim, les Colló de frare, tot i tenir un nom particular, són una varietat molt estimada a les nostres terres, doncs és pròpia de l'Empordà. De mida mitjana i amb forma oblonga i allargada, té una consistència fluixa i un gust suau i dolç.
  4. Negres. Morades i blavoses fins a fregar la negror, aquestes prunes són les més recomanades per coure, i les que es fan servir per assecar. En sobresurt l’Arandana, carnosa, de mida mitjana i àcida; la Larry Ann i la Laetitia, morades, grosses, consistents i de carn ferma, i la Black Amber, negra, grossa, rodona i amb la polpa groguenca i madura a finals de juny.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: