Existeixen moltes varietats de raïm, que es poden classificar en raïms per a taula, per fer-ne panses, per a l'obtenció de mosts, per a enllaunats i per a vinificació. Dins d'aquest últim grup trobem el major nombre de varietats, ja que la producció de vi és el principal ús de la vinya. Al seu torn, es distingeixen raïms negres i blancs, segons el vi que donin.
Les difrents varietats de raïm es poden classificar segons l'ús al qual estiguin destinades:
- Raïm per a taula. Aquestes varietats són destinades al consum en fresc. Donen raïms grans, de grandària i color uniformes. Els manats que es formen no són compactes, per afavorir-ne el consum. N'existeixen de tres tipus: blancs, vermells i negres. Les varietats blanques més conegudes són la Almeria, la Chasselas i la Itàlia. Algunes varietats vermelles són la Cardinal, Chasselas dorée, Emperor Queen i moscatell vermella. Entre les negres hi trobem les moscatell d'Hamburg, Alphonse Lavallé i Exotic.
- Raïm per a panses. Aquest raïm han de tenir una textura suau i absència de llavors, encara que existeixen varietats amb llavors. Si es destinen al consum directe han de ser grans, però si s'han d'usar en rebosteria són preferibles les petites. Les principals varietats destinades a aquest ús són la Sultania, Coríntia negra, moscatell d'Alexandria i dàtil de Beirut.
- Raïm per a sucs naturals. Aquestes varietats han de mantenir el seu sabor i aroma naturals després dels tractaments als quals se sotmeten per a la seva conservació. Per aquest ús es fan servir varietats com la Concord i la Niàgara.
- Raïm per a enllaunats. Són varietats sense llavors que s'usen juntament amb altres fruites en còctels i amanides. La varietat més adient és la Sultania.
- Raïm per fer vi. És el principal ús al qual es destina la vinya, per la qual cosa es coneixen infinitat de varietats aptes per a l'obtenció de vi. Aquests raïms es poden classificar en negres i blancs, segons el color del vi que donen. A Catalunya tenim moltíssimes varietats de raïm amb les quals s'elaboren el vins negres, blancs, rosats i els escumosos. A destacar-ne varietats com ara la garnatxa, el macabeu, xarel·lo i parellada.