Groc o verd, esfèric o allargat, el carbassó arriba al mercat amb colors i formes diverses.
- Verd. És el tradicional carbassó allargat, típic del Mediterrani. És aromàtic, de textura ferma i apte per a l'arrebossat. Se'n troben les subvarietats Sofia, de color fosc, i Samara, de color verd brillant.
- Minicarbassó. No és una varietat específica, sinó exemplars d'una collita molt primerenca. Tallats a rodanxes petites, es poden menjar crus en amanides. També van bé per a saltats i preparacions al vapor.
- Clar. En destaquen dues subvarietats: la Grison, de color verd clar i amb punts grisos, i la Clarita, de color més blanc encara.
- Groc. És dolç i de textura més tova. Als fogons, es pot fer servir per a sopes i cremes.
- Rodó. Típic d'Itàlia, a Catalunya els busquen els ciutadans procedendts de Mèxic i l'Amèrica Central, on el coneixen com a 'zapallo' o 'zapallito'. De color verd, es presenten per als farciments.
- Carbassó amb flor. La delicadesa per excel·lència, amb la flor independent. La pell és molt tendra; la polpa, ferma i tova; la flor, fresca i amb tot el sabor. Saltat, a la planxa, arrebossat...