CUINA.CAT
12/08/2020No hi ha res millor que un bon formatge, oi?
Fromatge fresc
De formatges frescos n'hi ha de dolcencs i de salats, de textures cremoses i plàstiques, amb forma de barra de pa o de terrina. Sota l'erroni estigma de ser els menys gustosos dels derivats de la llet, trobem uns aliments lleugers en la dieta i versàtils a la cuina, dues característiques que els grans artesans formatgers de casa nostra saben potenciar amb les fórmules més tradicionals.
Tot i les varietats, els diferents formatges frescos tenen en comú l'alt contingut en aigua —entre el 60 i el 80%—, i que gairebé mai tenen escorça. Es diferencien sobretot pel seu origen geogràfic, per l'animal del qual s'extreu la llet i pel mètode de quallat.
Formatge madurat
Els formatges madurats es diferencien de la resta pel procés d'envelliment —entre un i dos anys, encara que varia en funció del formatge— i assecatge. A més a més, alguns se sotmeten també a salaons i fumats. El resultat final sol ser un formatge de gust potent, dens i amb escorça marcada. Pel que fa a la textura, aquesta es converteix en més seca per la pèrdua d'aigua que pateix el lacti en la seva maduració.
Per a gustos, colors. De la mateixa manera, per a gustos, curats. Cada persona tolera de forma diferent la força dels curats, per això, d'un mateix formatge treuen la versió tendra, semimadurada i madurada. Com més madurat, més potència de sabor. Tot seguit us expliquem els principals formatges madurats que es troben al mercat.
Formatge rocafort Thinkstock
Els formatges blaus són una categoria a part. Esgrimeixen trets diferencials que els singularitzen i els uneixen alhora. Mostren sinuoses venes del fong més delicat. Una recepta pròpia, un cos, una textura, uns sabors i una cuina que els confereixen identitat. En definitiva, són tot un món.
Solen provocar dues reaccions dicotòmiques: amor o odi. El sabor del fong és peculiar i no agrada a tothom. Si sou dels que aneu pel món fent la creu a tots els formatges blaus, cal que sapigueu que n'existeixen diferents varietats. I si ja sou amants de l'univers blau, podeu tastar els altres germans de la família!
Formatge tendre
Els formatges tendres són els més suaus i delicats de tots els formatges. Si fossin un color, probablement serien tons pastel. Presenten una textura cremosa per dins i una escorça blanca i vellutada per fora. Els sabors són versàtils, varien segons el seu procés de maduració i la procedència de la llet. Es gaudeixen sobretot a temperatura ambient, quan l'interior ha agafat una mica de temperatura i és ben tendre. Alguns formatges cremosos són:
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: