LARA SÁNCHEZ
23/08/2017La sobrassada, el producte estrella de les Illes Balears i d’una de les festes més famoses, les matances. Signifiquen la conversió del porc en aliment i, per tant, la carn ha d’estar en les millors condicions possibles. Per aconseguir-ho, la matança cal fer-la al hivern, perquè preserva millor la carn. Les matances són tan importants que encara se celebren imitant les formes i els procediments de fa mig segle.
Sobrassada Thinkstock
Després de la matança, s’ha de capolar i mesclar la carn amb el pebrot. Els tastadors tasten la barreja i amb un gran criteri han de decidir si necessita més sal, més pebre o més cocció. A més, s’ha de fer el repartiment de feina. Per una banda, les dones netegen la butza (budells) i omplen de sang el poal; per altra banda, els homes maten i capolen. Des de temps immemorials cadascú té el seu paper, no canvia. Finalment toca la curació, que pot durar entre setmanes i mesos, depenent de la grandària de la sobrassada. Es concreten les aromes i el producte adquireix la textura tova, que permetrà més tard untar la sobrassada al pa.
Pa amb sobrassada Thinkstock
A les Illes Balears es troba el ‘tap de cortí’, el pebrot vermell propi de les illes. A la sobrassada li aporta el sabor, el color vermell tan característic i un alt contingut en àcid ascòrbic, un conservant i desinfectant natural. El tap de cortí és únic al món gràcies al clima mallorquí. Aquest pebre és l’espècia magistral de la cuina i de la sobrassada mallorquines. Actualment, hi ha 400.000 pebrers gràcies a una iniciativa anomenada Slow Food Balears, de 2009, per recuperar el tap de cortí. Un aliment històric i simbòlic a Mallorca que a poc a poc torna tenir el seu esplendor.
Pa amb sobrassada i ou fregit Thinkstock
Gràcies a la llarga conservació, la sobrassada és l’única carn que es pot menjar durant tot l’any. La podeu trobar a tots els àpats del dia: a l’esmorzar amb pa torrat, al dinar i al sopar amb dotzenes de receptes que porten sobrassada i també al berenar. Heu de saber que el berenar és un expert pel que fa a la sobrassada. Si pregunteu a un mallorquí què berenava quan era petit, us dirà que menjava sobrassada amb ‘quelitas’, unes galetes salades mallorquines considerades de les millors del món. És el berenar per excel·lència, i no només això, forma part del seu ADN, de la mateixa manera que el pa amb tomàquet forma part de l’ADN d’un català o la paella de l’ADN d’un valencià.
Porc negre Thinkstock
L’altre element indispensable per a la sobrassada mallorquina és el porc negre, un animal llegendari a les illes, ja que ha sobreviscut a moltes ocupacions al llarg de la història, inclosa la musulmana, cultura que prohibeix rotundament el consum de porc. Aquest animal s’alimenta principalment de figues, ordi, glans i farina de llegums. El fet que cada illa tingui la seva sobrassada amb una grandària diferent té a veure amb l’animal, és a dir, el porc negre eivissenc és mes petit i de carn més greixosa i això provoca que la sobrassada d’Eivissa sigui diferent de la de Mallorca o Menorca. Això sí, totes són igualment delicioses.
Sobrassades Thinkstock
Els tipus de sobrassada vénen definits pel temps de curació i per la grandària. Podem trobar:
Ensaïmada farcida de sobrassada de Mallorca Thinkstock
Us oferim un llistat de llocs per comprar i tastar els embotits tradicionals balears a les Illes. Si teniu pensat anar-hi a passar les vacances, aprofiteu i degusteu els sabors de la gastronomia balear.
CAL DIMONI
ES CRUCE
FONDA SÓLLER
CA N'AGUEDET
SA PEDRERA D'ES PUJOL
CAN CALÓ
EMBOTITS CA'N MARXA
CAN ROS
CAN LAO
CA NA FAYAS
SANTA CATALINA
FORNET DE LA SOCA
FORN CAN SALEM
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: