Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Trucs per evitar la mala olor quan cuineu

El vinagre, el bicarbonat i els cítrics són els millors remeis naturals contra l’olor

CRISTINA CAMILLERI

16/04/2018

Al món de la gastronomia el sabor i l’aroma han de combinar-se per aconseguir un plat que enamori els nostres sentits. A tots i a totes ens entra el menjar primer per la vista i l’olfacte i, després, pel gust. Però si cuinem dia a dia i no tenim la cura suficient pot quedar una olor forta i desagradable a la nostra cuina. Us donarem alguns consells molt útils per neutralitzar les olors a la cuina i per eliminar les males olors que us poden quedar a les mans. Tot bon cuiner o cuinera manté el seu lloc de treball (o d’oci) net, on la gent només sent l’olor del que està cuinant quan ho està cuinant.

Productes per netejar la cuina / Thinkstock

Productes per netejar la cuina / Thinkstock

Adéu, males olors!

  • El vinagre és una bona opció a l’hora de fer desaparèixer les olors dels guisats o fregits, ja que les neutralitza. Després de cuinar, poseu una olla a bullir amb aigua i vinagre fins a la meitat a foc lent. Fins i tot després d’apagar el foc, la barreja seguirà fent efecte. També podeu afegir-hi peles de taronja i llimona per donar-li una aroma més agradable.
  • També podeu fer glaçons de gel de vinagre i deixar-los a les escombraries perquè es vagin desfent. Altres opten per deixar aigua i vinagre en un pot de vidre a la cuina (i alguns hi afegeixen unes fulles de menta). Com ja heu vist, el vinagre és un dels millors aliats a l’hora de neutralitzar males olors.
  • Per eliminar l’olor de fregit, una altra alternativa és afegir una pela de llimona a la paella amb oli que utilitzarem (abans de començar a cuinar). També podeu fer-ho amb un tros de poma i, mentre fregiu, canviar-la cada cop que es crema.
  • Si cuinem algunes verdures com la coliflor o les carxofes queda una olor molt forta. Si voleu acomiadar-vos d’aquestes olors, una solució ben simple és omplir una olla d’aigua amb sis trossos de llimona i clau d’espècia i deixar-la al foc 10 minuts.
  • Podeu fer servir peles de taronja com a ambientadors i tenir-ne un bol a la cuina. Això sí, recordeu anar canviant les peles i així gaudireu sempre d’una olor cítrica força refrescant.
  • Eviteu l’ús d'espelmes aromàtiques o ambientadors, perquè emmascaren l’olor però no l’eliminen.
Xef netejant la cuina / Thinkstock

Xef netejant la cuina / Thinkstock

La cuina, sempre neta

  • Netegeu els estris que heu fet servir just després de cuinar, així evitareu que l’olor es faci tan persistent.
  • Manteniu neta l’aigüera i no acumuleu escombraries tant com sigui possible. Aquests dos consells tan simples us ajudaran a tenir una cuina neta i sense males olors. Una bona opció per netejar l’aigüera sense productes químics és fer una barreja de vinagre, sal gruixuda i bicarbonat de sodi i deixar-la actuar 20 minuts a l’aigüera, tal com feu amb els productes de neteja. Una altra opció seria fer servir peles de taronja o llimona triturades i bullides amb aigua i tirar el líquid calent a l’aigüera.
  • Per eliminar l’olor del microones poseu-hi un recipient amb aigua calenta i trossos d’algun cítric com la llimona durant 5-7 minuts. El vapor també ens ajudarà a eliminar les restes de menjar del microones.
  • Pel que fa el forn, espremeu mitja llimona a un got d’aigua bullent i deixeu-ho a l’interior del forn fins que desaparegui l’olor. També l’heu de mantenir net, el podeu netejar fàcilment amb aigua i vinagre.
  • La nevera també és un punt clau a l’hora d’aconseguir una aroma agradable a la cuina. Podeu netejar-la amb aigua i vinagre i posar-hi un recipient amb llimones o taronges com a ambientador. També podeu optar per posar-hi un got de bicarbonat, ja que absorbeix les olors.
  • Finalment, intenteu mantenir net el rentaplats, ja que a ningú li agrada acabar de menjar i sentir una olor desagradable quan va a deixar-hi els plats. El més important és no deixar restes de menjar en posar els plats al rentaplats. També podeu netejar-ne l’interior amb aigua i vinagre, que com ja hem vist és el producte de neteja ideal. A més a més, podeu utilitzar mitja llimona com a ambientador. 
Rentar-se les mans / Thinsktock

Rentar-se les mans / Thinsktock

Consells per eliminar les males olors que us quedin a les mans

  • En el cas de l’olor de peix, és recomanable fregar-se les mans amb llimona, bicarbonat o vinagre i aclarir-ho amb aigua.
  • Quan pelem alls o cebes també ens en queda l’olor a la nostra pell. En el cas dels alls, si només els hem tallat l’olor s’elimina fàcilment amb aigua. El problema és si ens netegem les mans amb sabó o hem tallat alguna verdura després de l’all, ja que en potencia l’olor. En aquests casos, podeu fregar-vos les mans amb julivert fresc i rentar-vos les mans només amb aigua. Pel que fa a la ceba, el més eficient a l’hora d’eliminar-ne l’olor també és utilitzar tan sols aigua. Si no aconseguiu llevar-ne l’olor o heu tocat alguna verdura, fregueu-vos les mans amb cafè, vinagre o suc de llimona.
  • Altres opcions per netejar-se les mans són la sal i el col·lutori bucal (que també us desinfectarà les mans de bacteris).
  • Tingueu en compte que la sal, la llimona i el col·lutori bucal no són recomanables si teniu algun tall, ja que us produiran irritació i dolor.

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: