Fa un temps, parlar d'alvocat era parlar, només, de guacamole mexicà, un plat a base d'aquesta fruita coriandre, xili i llima. Per sort ha anat guanyant popularitat i ara és un ingredient imprescindible en la nostra dieta diària. Amb ell es poden fer una infinitat de plats, fins i tot dolços, ja que és viable fer-lo servir per elaborar postres com gelats, mouses i cremes. La millor notícia és que és la seva aporació nutricional és molt beneficiosa per a la salut: conté greixos que ajuden a reduir el colesterol, vitamina E, antioxidants, magnesi i àcid fòlic. Pel que fa al gust, és semblant al d'una nou o una avellana, encara que depèn de la vietat triada. N'hi ha de pela verda, negra, amb forma de pera i, fins i tot una varietat mini, que no té pinyol.
- Comprar-lo: La pela no ha de presentar taques ni cops i la polpa ha de ser suau. Si noteu que el pinyol es belluga en excés o està molt tou, és sinònim que està massa madur.
- Madurar-lo: Sovint quan els adquirim els falta un punt de maduració, per la qual cosa els podem deixar fora de la nevera un parell de dies, perquè s'acabin de madurar.
- Obrir-lo: Aneu en compte! El millor és fer-hi un tall circular d'extrem a extrem i girar.-lo, perquè es parteixi en dos. Per extreure'n el pinyol, piqueu-lo amb un ganivet i gireu-lo fins que surti. Per a la polpa, ajudeu-vos d'una cullera per desenganxar-la de la pela.
- Consumir-lo: Quan obrim un alvocat, s'oxida ràpidament, per això l'hem de consumir aviat o afegir-hi algun àcid per evitar-ne l'oxidació, com raigs de vinagre o suc de llimona o llima.
- Menjar-lo: És una fruita que podem consumir tant crua com cuita, ja que admet preparacions diverses: en podem fer crema, paté o coure-la en tempura o a la brasa.
- Conservar-lo: Quan està madur i sencer, el millor és la nevera. Però si no l'heu gastat tot, refrigereu-lo sempre amb la meitat que conté el pinyol, per evitar que s'ennegreixi, i afegiu-hi un raig de llimona a la superfície.