De patata —i ceba, és clar—, amb verdures, de peix, de bolets, de cansalada, d’alls tendres, de julivert... Si comencem a enumerar tots els possibles ingredients amb què podem preparar una truita, podríem fer una enciclopèdia! Les truites estan presents a la nostra dieta des de temps immemorials i les hem anat perfeccionant i adaptant als nostres gustos fins aconseguir una varietat gairebé infinita de receptes.
Truita i els seus ingredients / Thinkstock
Els ous són l’ingredient bàsic de qualsevol truita —o potser no?— i, contràriament a la idea que es va estendre a la dècada de 1970, el seu consum no és perjudicial per a la salut. És evident que, com tot, cal consumir-ne amb moderació, però estem parlant d’un producte carregat de proteïnes i vitamines, sempre que els conservem adequadament:
Ja teniu els ous? Doncs ja podeu posar-vos a cuinar la truita. I si no en teniu, també! Tot i que sembla un ingredient insubstituïble, no ho és pas. De fet, podeu preparar una truita de patates sense ous, fent servir nata i aigua i, per quallar-ho tot, una mica d’agar-agar, que és una gelatina vegetal.
Truita / Thinkstock
Hi ha algunes truites que, per tradició, s’han acabat identificant amb un territori. Els dos casos més evidents són la truita espanyola i la francesa. És a dir, la truita de patates —i ceba!— i la truita normal. També n’hi ha de dolces, flamejades amb licor o farcides amb fruita, com si fossin unes creps. A casa nostra, val la pena destacar la truita del Priorat, amb ous, mongetes, espinacs, bacallà i crancs de riu. I és només una de les més de trenta que podem trobar al Corpus de la Cuina Catalana.
Hi ha, això sí, un ingredient fonamental en qualsevol truita. L’explicava Rosa Masip, propietària de la fonda de la Bisbal del Priorat i autèntica experta en preparar la truita amb suc, a les pàgines del CUINA: l’amor.
Truita amb amanida / Thinkstock
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: