La darrera primavera, Laia Cano i Ignasi Camps van obrir el germà petit del projecte que comparteixen junts des del 2007, Ca l’Ignasi. Si aquest restaurant de Cantonigròs (Osona) ja fa temps —d’abans que això fos tendència— que és un emblema de la cuina de territori, el nou local veí, Ca la Laia, comparteix aquest principi. Però les vies que busca són unes altres: “A Ca la Laia, treballem amb el mateix producte que a Ca l’Ignasi”, diuen, “però evitem elaboracions que encareixin els plats”. Es tracta d’una cuina més informal que, tanmateix, no amaga les traces de l’estil de l’Ignasi.
La carta varia notablement segons la temporada. Ara, quan comença la tardor, els bolets en són protagonistes, tal com a l’estiu ho van ser els tomàquets, servits directament de productors coneguts de la parella. La carta, sòbria, permet un àpat equilibrat. Els primers plats són volgudament elementals: amanides que es combinen amb ingredients locals, com el mató, embotits de la perola o fruites de la temporada, per exemple. Aquí, el producte mana, perquè el xef marca personalitat —més contingudament que al restaurant veí— en els segons. El forn de llenya, que tant singularitza Ca l’Ignasi, a Ca la Laia permet servir-hi pizzetes —parentes directes de les coques que l’Ignasi cuina des de fa anys—, una fideuada de verdures amb un punt de torrat just, o plats tan muntanyencs com el jarret de porc rostit al forn de llenya o la cuixa d’ànec rostida amb ratafia i poma. A la carta de postres hi tornen a sortir els bàsics locals: mató, iogurt i confitura casolana són la base d’unes postres gens abarrocades.
La Laia atén els clients amb la familiaritat de qui està, realment, a casa seva. Podreu escollir vins, tots catalans, d’una carta que passa, per poc, de la quinzena de referències. Amb tot, l’ambient distès, estudiadament bigarrat, d’aquell antic magatzem reconvertit en menjador, potser us empeny a demanar un porró, amb la garantia que el vi que conté també és de denominació d’origen.
Ca la Laia. Major, 4. Cantonigròs. Telf.: 93 852 51 24. Dinars, de divendres a diumenge. Sopars, de dijous a dissabte. Plat postres: 18 €. Beguda i cafès a part.
Aquest article s'ha publicat en el número 137 del CUINA (octubre 2012).