Encara que té la base operativa a Gaià, Joseba Cruz (1987) és un cuiner nòmada. Format a la Joviat, quatre grans restaurants li han marcat la trajectòria professional: l’Aligué, Can Fabes, el Motel i el Lluçanès. Però un dia va sentir la necessitat d’escapar de la pressió de les estrelles Michelin i va decidir expressar la cuina a la seva manera. Acompanyat d’Estela Barroso, cada cert temps carrega al seu camió estris, productes del seu hort, bases, fons i moltes ganes, i s’instal·la en paratges únics del Bages, del Berguedà i de la Cerdanya francesa per oferir alta cuina en plena natura. Quan arriba a un lloc, sempre segueix el mateix mètode: observa l’entorn, olora i toca plantes i fruits, s’imagina què hi podria cuinar, contacta amb petits productors de la zona i, finalment, idea un menú de degustació. Després, només és qüestió de muntar un menjador efímer per a no més d’una vintena de persones. La cuina portada al límit...
Le Clandestin. Itinerant al Bages, el Berguedà i Menorca. Tel. 622 19 23 28. Preu mitjà: 60 €.