L'Ajuntament de Manresa ha atorgat el Segell de Qualitat Sanitària en Seguretat Alimentària (Segell QS) a 16 restaurants de la ciutat. És un distintiu municipal que s'atorga des de fa tres anys als establiments de restauració de la ciutat que destaquen per l'alt compliment de les normes i les mesures de seguretat alimentària. Té una validesa d'un any, de manera que els restaurants són avaluats anualment per poder renovar-lo. L'objectiu és estimular que els establiments aspirin a buscar l'excel·lència sanitària per oferir confiança i seguretat al consumidor.
Es tracta d'una iniciativa pionera, nascuda a la Unitat de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, que veu possible la seva exportació en altres municipis del país. I és que el tret diferencial del projecte és la cerca i la promoció de l'excel·lència en matèria de seguretat alimentària.
L'acte de lliurament dels segells s'ha fet al Casino i ha estat encapçalat pel regidor d'Esports i Salut, Anjo Valentí Moll, i pel president de l'Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut Bosque, que han entregat els distintius als restauradors i les restauradores. Durant l'acte també ha tingut lloc una xerrada que ha anat a càrrec de José Juan Rodríguez Jerez, catedràtic de seguretat alimentària de la UAB, així com un petit espectacle de màgia, a càrrec del Mag Fèlix Brunet, que ha posat el toc d'humor a la jornada.
Obert a tots els restaurants de la ciutat
El Segell QS vol dotar d'un instrument diferenciador els establiments que superin amb un nivell alt el procés de verificació fixat per l'Ajuntament de Manresa. Hi poden optar els restaurants que ofereixen, com a activitat principal, àpats al públic, consistents bàsicament en dinars i sopars (en format de menú del tipus primer plat, segon plat i postres), per ser consumits en el mateix local. A més a més, han de tenir la llicència d'activitat pertinent, han d'estar inscrits al cens municipal d'establiments minoristes d'alimentació de Manresa i han de disposar de tots els permisos pertinents.
Entre els aspectes que es valoren hi ha la neteja de la cuina, del magatzem, de la barra, dels vestuaris, de la zona de recepció de mercaderies, de les càmeres de refrigeració i dels congeladors. També es puntuen aspectes com les temperatures, la preparació d'aliments, la descongelació, la desinfecció de vegetals, els processos d'autocontrol i els coneixements del personal. En el procés d'obtenció del distintiu, l'Ajuntament de Manresa ofereix una formació gratuïta per ajudar els restaurants a corregir les deficiències detectades.
El projecte cerca la qualitat màxima en la seguretat alimentària dels establiments de restauració participants i, per tant, és totalment independent de les inspeccions sanitàries ordinàries que es realitzen a locals i establiments de la ciutat per comprovar que compleixen la normativa vigent en matèria sanitària.
Els establiments de restauració que aconsegueixen el segell de qualitat sanitària tenen com a avantatges el reconeixement i el prestigi davant dels clients, la participació en els actes locals de promoció del segell, una formació especialitzada, anar per davant en les inspeccions oficials sabent que compleixen les normatives vigents i cohesionar l'equip de treball per un objectiu comú beneficiós per a tot l'establiment.
Podeu trobar més informació del projecte en aquest enllaç i veure'n el vídeo promocional en aquest enllaç.