La Diada de Tots Sants o festa de la castanyada és una festa tradicional catalana, de record dels avantpassats, durant la qual es visiten els cementiris, es mengen castanyes i s'elaboren els panellets. Des de sempre, els panellets han estat els dolços protagonistes de la tardor i d'aquestes festes i han format part de la gastronomia catalana, balear i valenciana.
S'elaboren amb sucre, farina d'ametlla i rovell d'ou i es poden comprar a les pastisseries o bé elaborar a casa. El procés de preparació és entretingut perquè la massa, que es fa amb farina d'ametlles, sucre, ous sencers i, de vegades, aigua, s'ha de deixar reposar durant 24 hores. El panellet més emblemàtic continua sent el de pinyons, tot i que, actualment, n'hi ha un ampli ventall de sabors a força d'afegir-hi nous ingredients, com ara el cafè, la fruita confitada, el coco, les ametlles o la xocolata.
Avui us presentem una recepta de panellets més saludable, sense sucres afegits, confeccionada amb la col·laboració de la Fundació Alícia i emmarcada en el projecte 'Plats catalans cada dia'. Aquesta recepta es va crear amb l'objectiu de poder fer un consum més habitual dels plats tradicionals de la nostra gastronomia, sigui per fer-ne un format més assequible d'elaboració o bé, com en aquest cas, pel fet de ser més saludables.