Bolet Ben Fet, la granja de cultiu ecològic de bolets, va impulsar el 2019 un projecte pilot, subvencionat per la Unió Europea, amb l'objectiu d'aconseguir proveir el mercat de bolets autòctons catalans frescos durant tot l'any sense dependre del clima. Després de diferents assaigs i proves, els primers bolets a ser cultivats amb èxit han estat el fetge de vaca ('Fistulina hepatica') i el bolet de noguera ('Cerioporus squamosus'). El biòleg Carles Díaz Tarragó, director de Bolet Ben Fet, declara sobre la collita d'aquest darrer que "els exemplars de cultiu tenen una textura més agradable que la dels silvestres". L'aportació dels equips d'investigació de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha estat cabdal a l'hora de desenvolupar les metodologies de cultiu del bolet i d'estudiar-ne l'organisme.
El mateix Díaz Tarragó esmenta que la motivació del projecte es basa en la gran varietat de bolets comestibles que existeix a Catalunya i la intenció d'aprofitar-la. "Volem apostar per conrear els nostres bolets, en comptes de seguir la pauta que marquen els asiàtics a tot el món", fent referència al cultiu d'espècies com el xiitake o la gírgola de castanyer. Destaca, també, que en aquesta iniciativa té cabuda l'economia circular: "La matèria primera per a aquests cultius és la llenya petita o les serradures que no tenen valor comercial i que aprofitem. Així, s'hi aporta un valor que podria fer recuperar molts boscos de castanyer del Montseny que s'estan perdent per manca de rendibilitat".
Estructura i organització del projecte
Per tal de tirar endavant el projecte es va crear un grup operatiu en què, a banda dels dos equips d'investigació de la UB i l'IRTA, hi participen la Societat Catalana de Micologia, el Gremi de la Fusta i dues empreses cultivadores –Bolet Ben fet i Bolets de Soca. A aquestes organitzacions, però, també hi hem de sumar el paper actiu, en forma de subvenció, de l'Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles, i del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Aplicacions gastronòmiques
Des de Bolet Ben Fet s'han volgut implicar en la iniciativa, també, en el món gastronòmic. Un grup de cuiners que comprenen diferents tipus de cuina s'ha embarcat en un procés de tast dels bolets autòctons dels nous cultius per tal d'investigar la millor manera de cuinar-los i encabir-los en les seves elaboracions, si bé també treballaran amb totes aquelles varietats de bolets que ja es cultivaven fins ara. Els resultats d'algunes de les recerques culinàries, esmentades anteriorment, es podran veure al Fòrum Gastronòmic que tindrà lloc a Barcelona entre els dies 18 i 20 d'octubre, on l'empresa tindrà un estand i el dimarts farà un tast.