La campanya de sensibilització i conscienciació 'Aprofitem els aliments', que ha impulsat el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha permès recuperar un total de 18,6 tones de menjar per mitjà de les diverses activitats organitzades per evitar-ne el malbaratament. Aquests aliments, segons la Calculadora del Valor dels Aliments de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació), suposen un estalvi d'11.974.222,7 litres d'aigua i de 9.045,25 kg de CO2.
Entre les diverses accions que s'han dut a terme durant la campanya, els àpats Gastrorecup, que són menús elaborats en restaurants amb aliments descartats del circuit comercial, han permès recuperar 6.000 kg d'aliments, mentre que la IV Marató #JoEspigolo, organitzada juntament amb la Fundació Espigoladors, ha recuperat 12,1 tones de fruites i verdures, que equivalen a 44.942 racions. Finalment, per al Gran Dinar Popular d'Aprofitament Alimentari de Girona es van recuperar 550 kg d'aliments fruit d'espigolades a camps, de recollides d'excedents a mercats i de la recuperació d'aliments a comerços.
Una acció de l'Estratègia alimentària de Catalunya
La campanya 'Aprofitem els aliments' forma part de l'estratègia del Departament per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s'emmarca dins l'Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l'economia circular, i ajudar a conscienciar la ciutadania de la gran problemàtica del malbaratament alimentari. La campanya es duu a terme juntament amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.