Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les Escoles Agràries ofereixen 24 cicles de Formació Professional per al curs 2024-2025

Les Escoles Agràries del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya inicien un nou període de preinscripcions als cicles formatius que imparteixen

A finals de maig s'obre el període de preinscripció

A finals de maig s'obre el període de preinscripció

Les Escoles Agràries del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ja han posat en marxa el nou període de preinscripcions als cicles formatius que imparteixen amb l'objectiu de professionalitzar el sector alimentari, agropecuari i forestal mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Els 15 centres, distribuïts per tot el territori català i gestionats des del Servei de Formació Agrària (SFA), ofereixen un total de 24 cicles formatius, entre els de grau mitjà i grau superior, enfocats a diversos camps d'aprenentatge: la indústria alimentària, l'elaboració d'olis d'oliva i vins, el màrqueting i la publicitat aplicats al món de l'enologia, la producció agroecològica i agropecuària, la gestió forestal i del medi natural, el paisatgisme i el medi rural, la ramaderia i l'assistència en sanitat animal i les activitats eqüestres. Tots ells treballen en xarxa per tal de compartir coneixements, competències i recursos, i així oferir una formació de més qualitat a l'alumnat. 

Preinscripcions EAS4

Aquests estudis es distingeixen per oferir una formació professional adaptada a les necessitats actuals del sector, amb classes personalitzades i pràctiques. Això s'aconsegueix mitjançant grups reduïts, un personal docent altament qualificat, les col·laboracions amb professionals i empreses del sector i les visites tècniques. A més, aquests cicles formatius tenen un alt índex d'inserció laboral, ja que les empreses del sector expressen de manera recurrent la necessitat de professionals qualificats. L'alumnat podrà treballar en diferents àmbits de la indústria alimentària, com ara departaments de qualitat, equips de producció, cellers o bodegues, en la transformació de productes agroalimentaris...; i en empreses agrícoles, ramaderes i forestals, entre d'altres.  

Format dual

Els estudiants interessats a cursar un cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior poden efectuar la seva preinscripció del 24 al 30 de maig de 2024. Les matrícules per als cicles formatius de grau mitjà es realitzaran del 17 al 22 de juliol, mentre que per als de grau superior seran del 15 al 18 de juliol.

Preinscripcions EAS1

Alguns dels cicles formatius de les Escoles Agràries s'ofereixen en format dual amb l'objectiu d'apropar els estudiants al sector, i millorar d'aquesta manera la seva experiència professional i la posterior inserció laboral. En la formació dual, l'estudiant realitza part dels continguts del cicle formatiu en una empresa, a través d'una beca o contracte de pràctiques, que permet la remuneració de l'estudiant durant aquest període de temps. A més, permet a l'alumnat practicar en un entorn real tots els coneixements adquirits a l'escola.

Un dels cicles que s'ofereixen seguint aquesta metodologia és el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Vitivinicultura de l'Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, uns estudis que tenen com a objectiu la capacitació de l'alumnat per treballar en l'explotació vitivinícola, formant-los perquè puguin planificar i efectuar les operacions d'elaboració, estabilització i envasament de vins i derivats, així com programar i controlar la producció vitícola. "A l'Escola Agrària d'Espiells he après molta base teòrica, però sobretot potencien la part pràctica. Això m'ha ajudat molt a saber entendre com es treballa avui dia. Aprenem com funciona una vinya i com tractar-la, així com tot el procés d'elaboració que hi ha darrere una ampolla de vi", comparteix Sergi Sánchez, exalumne del centre. En aquest sentit, Miquel Medall, tècnic docent de l'escola, apunta que els estudiants ho tenen tot per veure els diferents escenaris i comprovar si realment es volen dedicar a aquest món. 

Preinscripcions EAS6

A banda, l'Escola Agrària i Alimentària de l'Empordà també ofereix el CFGS de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries en modalitat dual; l'Escola Agrària de Gandesa, el Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) d'Elaboració d'Olis d'Oliva i Vins i el CFGS de Vitivinicultura; l'Escola Agrària de Manresa, el CFGM de Producció Agroecològica i el CFGS de Paisatgisme i Medi Rural; l'Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, el CFGS de Gestió Forestal i del Medi Natural i el CFGS de Paisatgisme i Medi Rural; l'Escola Agrària del Pirineu, el CFGM d'Activitats Eqüestres i el CFGM d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural; l'Escola Agrària d'Alfarràs, el CFGM de Producció Agroecològica i el CFGS de Paisatgisme i Medi Rural; l'Escola Agrària del Solsonès, el CFGS de Gestió Forestal i del Medi Natural, i l'Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, el CFGM de Producció Agropecuària i el CFGS de Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

Formació en centres de treball

Pel que fa a la resta d'estudis que ofereixen les Escoles Agràries, donen l'oportunitat a l'alumnat de realitzar la Formació en Centres de Treball, unes pràctiques formatives no laborals que realitza l'alumnat en centres de treball, i que formen part del programa formatiu.

Preinscripcions EAS2

Aquestes pràctiques es poden desenvolupar en empreses del territori o bé a l'estranger, en el marc del Programa Erasmus+, i la formació es pot dur a terme en centres de treball arreu d'Europa, adaptant l'especialització de cadascuna de les escoles a les empreses de l'estranger que acullen alumnat en pràctiques. Aquestes pràctiques comporten un intercanvi de coneixements i de metodologies de treball, així com una via per crear experiències laborals reals en empreses del sector agroalimentari en altres països.

Franja Logos Gene suport

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: