Enguany, Vilafranca del Penedès celebra la 360a edició de la Fira del Gall, un esdeveniment de llarga trajectòria que torna els dies 21 i 22 de desembre al parc de Sant Julià i al Pavelló Firal. Aquest mercat d'aviram, amb arrels medievals, destaca per la presència del Gall del Penedès amb IGP, una raça d'au autòctona reconeguda per la qualitat i un sabor únic, que es converteix en l'autèntica protagonista de la cita. La fira no només ofereix l'oportunitat de comprar aviram per Nadal, sinó que també acull una mostra de cuina d'aviram i una selecció de vins de la DO Penedès que esdevé una experiència completa per als amants de la gastronomia.
Amb una programació plena d'activitats, la Fira del Gall és una de les tradicions més arrelades de Vilafranca que aplega cada any milers de visitants per gaudir de l'ambient festiu i de la millor cuina local en el cap de setmana previ a les festes.
Humor, cuina i música
El Galliner és una de les novetats destacades d'enguany, una activitat que combina humor, gastronomia i música amb un espectacle del còmic Guillem Estadella acompanyat de degustacions de vi de la DO Penedès i tapes originals amb Gall del Penedès i música.
Una au resistent i alimentada de manera natural
El Gall del Penedès és una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat i resistent a la calor i al fred. Es caracteritza pel plomatge i les potes negres, la pell blanca i la carn rogenca amb una alta qualitat gustativa, amb músculs ferms, però tendres i sucosos.
Es cria en galliners i a partir de les sis setmanes està a l'aire lliure, ja que disposa d'accés a patis en total llibertat. La base de la seva alimentació és de cereals (blat de moro) i lleguminoses (soja) i un 5% de pinyols de raïm, i està prohibit fer servir greixos d'origen animal, excepte els derivats lactis.
Trobareu tota la informació de la Fira del Gall de Vilafranca a la pàgina web www.firadelgall.cat.