Celebrem que el món ens torna a mirar i admirar gràcies al talent, la tenacitat i el compromís irrenunciable amb la innovació d'aquest trio magnífic beneït per les muses de la cuina creativa, amics i millors persones que formen Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. I no, que siguin bones persones no és menor, al contrari, perquè el món, per no anar-se'n a la merda, necessita menys líders malparits i més referents humans com ells, que sàpiguen conjugar el talent extraordinari amb l'ètica i l'amabilitat.
També toca reflexionar. Més d'un cop m'heu sentit dir que cal relativitzar certes ordenacions massa categòriques, restrictives o excloents perquè, per sort, tant la realitat com els gustos de la gent són rics i diversos. Que hem de fugir del pensament únic i de l'actitud acrítica de ramat.
Ara bé, a l'hora de fer una anàlisi mínimament rigorosa de la realitat, hi ha instruments procedimentals que no podem ometre i, pel que fa a la bona teca, l'estadística és aclaparadora.
Des que va néixer aquesta llista on més de mil experts d'arreu del planeta voten els restaurants al seu entendre més suggestius de forma anònima i desinteressada, enlloc s'han atorgat tantes primeres posicions com aquí. Un cop podria ser fortuït, dos coincidència... però tanta reiteració en la cúspide de l'excel·lència gastronòmica denota clarament que, a més del geni individual, aquest petit territori gaudeix d'unes condicions ecosistèmiques privilegiades que el fan, sense cap de mena de dubte, un dels millors llocs per menjar i beure.
Així, doncs, toca tenir autoestima i valorar els establiments, els productes, els paisatges, els productors, la història i la tradició que formen la nostra gastronomia. Toca saber que som els primers responsables de dinamitzar i mantenir aquest patrimoni impressionant com a clients en restaurants, bars i fondes. També com a compradors, cuinant a casa cada dia, i com a prescriptors orgullosos dins i fora.
Toca aprofitar que el món ens mira i li ve tant de gust el que fem per consolidar la nostra proposta de valor en tots els àmbits de l'alimentació i el turisme responsables. Toca creure'ns d'una vegada que en això hem de ser referents en lloc d'abandonar-nos a cants de sirena que ni són tan bons ni ens convenen.