No es tracta de ser un ramat de seguidors acrítics de tendències, rànquings i reconeixements. Més que res, perquè ja és evident que, si la fórmula els funciona d’una manera tan automàtica, no pararan d’inventar-se concursos, llistats i distincions per fer-nos combregar a ulls clucs amb el que ens vulguin vendre.
I, precisament perquè en aquest món de consum hiperaccelerat ens bombardegen cada dia i a totes hores per terra, mar i mòbil amb tanta notícia falsa, interessada o esbiaixada pels obscurs algoritmes que ens controlen l’existència, hem de saber quina informació, a més de ser veraç, ens convé.
I el primer que ens convé és entendre que no hi ha veritats absolutes, que el que és bo per a tu potser no ho és per a mi, o aquí, o en aquest moment... Desconfiem, doncs, dels cànons únics o imposats, per molt brillants que semblin. Hi ha d’haver prou opcions per poder triar allò que realment ens interessi perquè ho compartim i ho sentim proper. Tot això us ho explico perquè acaben de sortir dues guies de restaurants en les quals la proximitat és un dels valors principals.
La Guia Slow Food Barcelona 2025, que es va presentar al Gastronomic Forum, i la Guia Slow Food Catalunya 2025, que ho va fer a Ponts, són fresques, de quilòmetre zero i van farcides de restaurants que coneixen els pagesos, els pescadors i els artesans que produeixen bon menjar tenint cura de l’entorn i els veïns. Restaurants amb persones que són conscients d’on són i com en són d’importants la terra i el mar i la cultura i la comunitat. Restaurants compromesos amb que hi pugui haver un demà que ha de ser per a tothom.
Parlem, en definitiva, de restaurants que proposen que la pausa és necessària per conèixer el que passa al voltant, per aprendre, per assaborir cada lloc i cada moment. Ja es veu que el que cuinen i serveixen una gent tan compromesa ha de ser bo. I encara ha de ser més bo perquè el que fan i com ho fan és com nosaltres creiem i tal com volem que a casa nostra es facin les coses.
Vull dir que el que fan ens agrada, ens agrada molt, i al final això és el que demanem a les guies gastronòmiques, que ens ajudin a trobar llocs per assaborir aquelles coses que ens agraden. No pel simple fet que elles ho diguin, sinó perquè des dels nostres valors, coneixements i gustos les trobem més bones.