Demano –parlant normal i en català– a l'aplicació ChatGPT que tinc instal·lada al mòbil que inventi una recepta amb calçots com si fos d'El Bulli i en segons redacta: "Calçots en metamorfosi, una creació d'avantguarda inspirada en elBulli. Aquesta recepta reimagina els calçots en textures i presentacions inesperades, jugant amb la tècnica i la sorpresa sensorial, com faria Ferran Adrià".
Segueix un llistat endreçat d'ingredients per a quatre persones i després totes les explicacions per fer i emplatar elaboracions intermèdies que sonen tan bullinianes com gelatina de calçot fumat, aire de romesco i escuma de calçot i taronja, entre d'altres. En acabat, després de glossar l'experiència gastronòmica del plat resultant, clou amb un emfàtic "Bon profit!".
Ara n'hi demano una d'inspirada en El Celler de Can Roca i immediatament comença a redactar: "Calçots a la brasa amb terra de romesco, gelat de cendra i vel de vermut. Aquesta recepta reinterpreta els calçots amb l'elegància i el refinament tècnic característic de Joan Roca, combinant la brasa, el contrast de temperatures i la complexitat de sabors amb tocs subtils de memòria gustativa i territori". Segueix tota la recepta, per acabar amb "[...] els records d'una calçotada reinterpretada amb la delicadesa i la precisió d'El Celler de Can Roca. Bon profit!".
És evident que la IA sacsejarà els plantejaments de la cuina creativa com ho farà amb qualsevol altra disciplina artística o literària o activitat intel·lectual. També ho farà amb la ciència, la tecnologia, l'economia i la política. L'evolució està sent tan veloç i exponencial, el potencial s'evidencia tan important, que ha esdevingut la preocupació principal dels qui governen el món.
A la Fundació Alícia, amb Bestiario, ja estem desenvolupant un model d'assistent alimentari per a persones en tractament de càncer de colon, guanyador de la convocatòria europea 'Foodity', i participem en més projectes que us explicaré un altre dia, perquè sabem que la IA ens pot ajudar molt a fer que tothom mengi millor.
Ningú no dubta que la IA ens canviarà la vida; també, pel que fa al menjar. Pot dissenyar molècules per curar-nos i alimentar-nos; permetre'ns tenir bessons digitals per experimentar si determinades dietes ens van millor o pitjor sense jugar-nos-hi la salut, o ajudar-nos a produir, distribuir, comprar, cuinar i consumir menjar més sa, sostenible i bo. De retruc, pot contribuir a combatre el malbaratament alimentari, a estalviar diners i recursos i a relacionar-nos millor amb l'origen, amb els productors i amb la temporada.
Però tant de poder ha d'estar ben governat. Europa ha de ser prou intel·ligent per fer-ho.