Sempre hem intuït que menjar i dormir estan relacionats. Només cal veure els refranys i les frases fetes que els dedica la tradició popular.
Darrerament, la ciència comença a comprovar com n'és, d'important i de complexa, aquesta interacció: el que mengem influeix en la manera com dormim i la qualitat del son també acaba beneficiant o perjudicant la nostra dieta. Per això, la Fundació Alícia, conjuntament amb el doctor Antoni Esteve i AdSalutem, l'institut de referència especialitzat en medicina del son, hem fet el llibre Digue'm què menges i et diré com dorms (Ed. Cúpula), una guia rigorosa, però alhora fàcil de llegir i totalment pràctica, per ajudar-nos a menjar i a dormir millor. El que cal entendre és que per afavorir un son reparador, a més d'evitar massa estrès i mirar de tenir una vida mínimament ordenada, és important el que mengem i quan ens ho mengem.
El quan té a veure amb la crononutrició, que aconsella mantenir, sempre que sigui possible, una rutina horària dels diferents àpats, és a dir, menjar a les mateixes hores cada dia. També és important en quins moments del dia consumim certs aliments: evitar el cafè a partir de la tarda si som de mal agafar el son, és clar, però també evitar els sopars abundants i amb excés d'alcohol. Som animals diürns, dissenyats per estar desperts i fer la majoria de coses quan hi ha llum natural, i menjar a altes hores de la nit no ens convé. És millor, doncs, fer un sopar lleuger però equilibrat un parell d'hores llargues abans d'anar-nos-en a dormir, perquè la digestió no interfereixi en el metabolisme del son.
Al contrari, per afavorir-lo, el millor –sí, una vegada més– és la dieta mediterrània, i menjar al llarg del dia prou aliments rics en triptòfan, un compost que el nostre cos és capaç de convertir en melatonina (l'hormona del son per excel·lència), que trobarem a la carn, el peix, els ous, el formatge, els llegums, les llavors, la fruita seca i la xocolata negra. També hi ha aliments rics en melatonina, com la fruita, la verdura, els bolets, els cereals integrals, les nous, els productes lactis i el peix.
A més, ens aniran d'allò més bé els greixos saludables, com ara els que contenen el peix blau, l'oli d'oliva verge extra i les postres de músic. Sense oblidar els aliments fermentats i rics en fibra, que ens convenen per cuidar la microbiota, que intervé en la fabricació d'algunes hormones relacionades amb el descans.
D'altra banda, mirem d'evitar els ultraprocessats, que es relacionen amb un mal descans, i, al vespre, prioritzem els mètodes de cocció que no afavoreixin les digestions pesades.
I, finalment, apaguem els llums, abaixem revolucions per desconnectar de cabòries en un entorn relaxant... i somiem amb els angelets, que demà serà un altre dia.