Durant anys, vam creure que els microbis eren una amenaça i ens pensàvem que qualsevol cosa, com més estèril, millor. Avui sabem que, en realitat, necessitem molts d'aquests éssers microscòpics per viure. I també per menjar.
Sí, l'essencial és invisible als ulls. El món és ple de microbis, també nosaltres. Només al palmell de la mà, n'hi tenim més que humans hi ha al planeta. D'entre ells, uns quants ens poden fer molt de mal, cert, però la immensa majoria són beneficiosos. Per això, la ciència s'ha posat frenèticament a estudiar-los, per saber com funcionen les relacions simbiòtiques que tenen amb la resta d'éssers vius, perquè la salut de tota la Terra és la nostra.
Si ens centrem en els que tenim a l'intestí, sabem que són crucials per a la salut corporal i mental, ens ajuden a digerir els aliments, controlen els patògens i produeixen substàncies necessàries per al nostre benestar emocional.
Per explicar de manera rigorosa, però alhora clara i entenedora, tot el que té a veure amb aquesta immensa comunitat de bacteris i altres microbis que viu dins nostre, la Fundació Alícia, amb la periodista científica i amiga estimada Cristina Sáez, van publicar el llibre La ciència de la microbiota. Alimenta els teus bacteris intestinals i cuida la teva salut cuinant.
Mal m'està dir-ho, però el llibre és imprescindible, perquè s'hi troben entrevistes als millors científics del món en aquest camp, l'explicació àgil i amena de cada tema amb resums i esquemes per a tots els públics, consells pràctics i receptes per aplicar al dia a dia a l'hora de comprar, cuinar, menjar i organitzar-nos. Fins i tot inclou un glossari amb tots els neologismes de moda.
El llibre, a més, té una altra particularitat. Hi surten fermentats com el kimtxi i la kombutxa, però és un llibre escrit en la nostra llengua i pensat des del nostre sistema alimentari, com ha de ser.
I és que faltava que els científics investiguessin més el microbioma dels nostres aliments, estàvem perdent competitivitat i cultura alimentària. Per sort, els italians, que saben defensar el patrimoni alimentari, han liderat l'estudi més ampli, en aquest sentit, amb participació de científics d'aquí i de la resta d'Europa, que inclou molts aliments del nostre entorn. Falta molt per saber, però aquest coneixement és important per a la salut, la cuina, la memòria del gust i els productes de la nostra terra.