CUINA.CAT
21/05/2019L'espàrrec és una hortalissa de gust singular, amb tocs dolços i amargs, que deu el seu nom a l'asparagina, un aminoàcid diürètic. En podem trobar de tres tipus: silvestres, amb un color lleugerament violat i un sabor més potent; blancs, que són els més dolços, i verds, que són de cultiu i rics en potassi. A Catalunya, en trobem sobretot a la comarca del Baix Llobregat.
Truita oberta d'espàrrecs de marge, xiitakes i gambes
Es poden fer truites de quasi qualsevol cosa, i els espàrrecs no són una excepció a aquesta regla. En aquesta recepta es barregen els espàrrecs amb elements més silvestres com els xiitakes o els alls tendres, encara que també s'afegeix un toc marítim amb unes gambes, que li donen una mica més de sabor al plat. És molt fàcil i ràpida de fer, doncs no té massa secret, però guarda un sabor deliciós.
Crema d'espàrrecs amb ou escalfat
La crema d'espàrrecs és fàcil de fer, ja que es tracta de bullir els ingredients i triturar-los. El repte d'aquest plat radica en els ous escalfats i els crostons casolans. Per fer els ous escalfats només haureu de calentar aigua en una cassola i abocar-li els ous abans que trenqui el bull. Pels crostons, s'ha de tallar pa de pagès a daus i torrar-ho al forn fins que quedi cruixent. D'aquesta manera, el plat adquireix més personalitat.
Pizza d'espàrrecs verds silvestres i formatge de cabra
Es diu que la millor pizza és la que es fa a casa. Podeu posar a prova aquesta afirmació preparant aquesta pizza casolana amb espàrrecs i formatge de cabra, ja que es tracta d'una recepta diferent al plat que ja estem acostumats a menjar-ne sempre de la mateixa varietat. La massa és molt fàcil de fer, i el contingut encara més, així que us animem a preparar-la i tastar una pizza 100% de casa!
Calamarsons saltats amb espàrrecs i faves
Els espàrrecs queden sorprenentment bé amb ingredients del mar, com són aquests calamarsons. Un plat de mar i terra, amb les hortalisses i les faves, que permet degustar uns productes molt propis del nostre territori, i dels quals mai ens cansarem de menjar-ne'n. També hi ha la opció, per a qui vulgui un àpat més saboròs, la possibilitat d'afegir-hi bitxo al gust.
Magdalenes d'espàrrecs i alls
Vet aquí una recepta saludable i que tindreu enllestida en poc més de mitja hora. Recomanem fer servir alls tendres, recol·lectats quan el bulb és encara incipient. Aquesta modalitat és més lleugera, més fàcil de digerir (ideal, per tant, si teniu irritació a l'estómac) i té un sabor menys estrident i invasiu.
Carpaccio de ventresca de tonyina amb espàrrecs
En aquest cas, destinarem els espàrrecs verds a fer una crema que no té cap secret: bullim els espàrrecs, els triturem amb un ou passat per aigua 7 minuts i afinem el resultat amb una mica d'oli d'oliva i sal. Serà el complement perfecte, juntament amb els daus de gelatina de fonoll, per a un dels peixos més rics en omega-3, vitamines i minerals.
Risotto amb bolets i espàrrecs Becky Lawton
Els risottos, i, per extensió, els arrossos, són una de les aplicacions més freqüents dels espàrrecs. El nostre consell és que utilitzeu l'arròs arborio, originari d'Itàlia. Aquesta varietat absorbeix molta aigua, cosa que es tradueix en una textura molt cremosa, i és molt difícil que s'esberli durant la cocció gràcies a l'elevat contingut d'amilopectina del midó.
Sopa d'espàrrecs
Quan fa fred ens venen de gust sopes ben calentes, i aquesta és deliciosa i nutritivament molt completa! A banda d'espàrrecs verds, conté pebrot vermell, pebrot verd, ceba i alls. Les cloïsses hi aportaran sabor i proteïnes. Si voleu un extra calòric, animeu el plat amb un ou escumat.
Crema d'espàrrecs blancs amb ou i garotes
A la recepta anterior hem parlat de l'ou escumat, també dit 'escaldat', i ara us explicarem com es fa. Trenqueu l'ou, emboliqueu-lo sense la closca amb paper film pintat amb oli (vigileu que no se us trenqui el rovell!) i poseu-lo uns 4-5 minuts en aigua a punt de bullir. És la base dels populars ous Benedict, que es presenten sobre una torrada de pa amb cansalada i salsa holandesa. Aquí l'acompanyem amb una deliciosa crema d'espàrrecs blancs.
Rap i cloïsses amb suquet d'espàrrecs verds
El rap, baix en greixos i ric en proteïnes d'alta qualitat, és un peix agraït que es pot fer de moltes maneres diferents i sempre garanteix un resultat excepcional. Si us fa mandra preparar el fumet de peix o no teniu gaire temps, podeu comprar-lo fet.
Tomàquet raf confitat, escuma de formatge i emulsió d'espàrrecs Becky Lawton
El tomàquet raf (sigles de 'resistent al Fusarium', un tipus de fong que pot espatllar temporades senceres de conreu) és originari de la Vega de Almería i destaca pel seu sabor i la seva textura. Per fer l'emulsió, posem a bullir 100 ml brou vegetal amb els espinacs i uns espàrrecs trossejats; ho passem pel túrmix, ho colem i hi afegim la lecitina de soja, un emulsionant natural.
Arròs japònica amb gambes, espàrrecs, gingebre i salsa teriyaki Becky Lawton
De nou, un plat d'arròs. En aquest cas farem servir la varietat japònica, de gra curt i textura una mica enganxosa. Ho amanim amb salsa teriyaki, que trobareu en botigues orientals o en alguns supermercats, gingebre i sèsam negre, que prevé certes malalties com la hipertensió arterial.
Espàrrecs verds amb emulsió de safrà i cruixent de brick
Aquí teniu una recepta amb reminiscències del Marroc i de Tunísia: la pasta brick, feta amb sèmola de blat, s'acostuma a farcir amb ingredients dolços, com ara xocolata i fruita, o salats, com ara carn, peix i formatge. Pel que fa al safrà, és una espècia molt valorada per les seves propietats; és que és antioxidant, rebaixa el colesterol i contribueix a la secreció de bilis!
Xai de llet amb polenta i groselles
Parlem de xai de llet (o lletó) perquè encara està en edat de mamar. Té una carn extremament tendra i melosa, de gran qualitat i baixa en greix, ja que en els xais joves la major part del greix es concentra a la pell. A més, té una quantitat força destacable de ferro de bona absorció.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: