CUINA.CAT
12/02/2018La picada és un dels trets distintius de la nostra cuina. S'elabora en un morter, serveix per lligar i espessir salses i es pot utilitzar, com veurem tot seguit, en tota mena de plats. Els ingredients clàssics per preparar-la són les ametlles torrades, el pa i algun tipus de líquid, però també pot incloure altres fruits secs, julivert, all o safrà. A partir d'aquí, les versions són gairebé infinites.
Conill amb llenegues negres seques FOOD PHOTOS / CRISTINA RIVAROLA Food Photos / Cristina Rivarola
En aquest cas, elaborem la picada amb avellanes i safrà. I hi afegim un ingredient secret que aportarà una textura cruixent i una certa dolçor: una galeta maria!
Mandonguilles amb sípia i pèsols
La picada és una de les tècniques ancestrals de la cuina catalana, i moltes de les nostres receptes la inclouen. Aquí en teniu un clar exemple: un dels plats típics fets amb ingredients de mar i muntanya.
Pollastre amb escamarlans
Un altre dels "mar i muntanya" imprescindibles de la gastronomia catalana. A la picada, hi afegirem dos grans d'all, dues galetes i una mica de vi ranci.
Llaminera i gamba amb picada de xocolata
Aquesta picada aporta un punt de sofisticació a una recepta ben fàcil de fer. La xocolata a la pedra, dolça i granulosa, n'és el tret diferencial. Complementem la picada amb el suc dels caps de les gambes marcades a la planxa.
Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton Becky Lawton
Aquí teniu un altre plat que no presenta cap mena de complicació. Si les picades anteriors estaven fetes a partir d'ametlles o avellanes, ara introduïm la nou com a ingredient principal.
Orada amb picada vermella
Ens desmarquem del concepte tradicional de picada i ens apropem al territori de la samfaina. Per elaborar aquesta picada vermella, cal tallar els pebrots a daus petits i saltar-los a la paella amb sal, pebre, julivert i porradell.
Fricandó amb bolets
El fricandó és un d'aquells plats que sempre agrada, i la picada li proporciona el toc definitiu d'excel·lència. En aquest cas, no té cap complicació: ametlles, all i julivert.
Cigrons a la catalana amb espardenyes
És difícil resistir-se a un plat tan nostrat, saludable, saborós i nutritiu. La picada que hi afegim és prou clàssica, però conté un ingredient destacable: tres carquinyolis.
Cargols amb sobrassada
La picada amb què acompanyem aquests deliciosos cargols està feta a partir d'ametlles, avellanes i pa fregit. Per donar-li un toc picant, també hi posem tres bitxos de caiena.
Romesco de Santa Coloma
Tot i que el romesco funciona com a salsa autònoma, és evident que no deixa de ser una picada una mica més complexa. A banda de l'aigua, les ametlles i els alls, hi posem un bitxo picant i un tall de codony, que aportarà un toc d'acidesa.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: