Acostumem a menjar-ne durant tot l'any, però el seu millor moment és als mesos d'estiu, sobretot d'agost a setembre. És la fruita del pomer, un arbre importat d'Orient que es creu que va ser el primer arbre conreat per l'home. La poma és fruita molt nutritiva, molt beneficiosa per a la salut, rica en vitamina C, potassi i pectina, una fibra soluble que forma part de les parets cel·lulars de les plantes que sobretot es troba a la pell, la qual és aconsellable consumir només en les pomes ecològiques, ja que és on s'acostumen a acumular els pesticides. Us proposem unes quantes receptes dolces d'allò més bones.
'Crumble' de pomes i pacanes
Les pomes són l'estrella d'aquest crumble cobert de nous pacanes. Si seguiu pas a pas la recepta, us quedaran unes postres d'allò més delicioses. A les vostres mans queda, però, triar si preferiu utilitzar pomes Fuji o bé de tipus Pink Lady per elaborar-ne el farcit.
Pastís de poma Anna Garcia Frigola
Un altre pastís de poma, diferent del Tatin, amb més elements i més aromes. Com a base, farem servir una massa sablé, o sablé breton, un tipus de massa de la qual també es poden fer galetes. Si voleu fer-la vosaltres mateixos, la seva elaboració és ben senzilla, es fa amb farina, mantega, sucre, ous i llevat. La textura que en queda és arenosa i cruixent, com una galeta. Si a sobre hi disposem un farciment com el d'aquest pastís, en resulten unes postres fabuloses.
Muffins de poma Gemma Clofent
Muffins o magdalenes? Els muffins són uns petits dolços d'origen anglès, rodons, que se serveixen calents i es prenen amb el te. Les magdalenes, en un principi, es feien en una placa de forn amb forats amb forma similar a un mol·lusc, i el seu nom prové del d'una camperola que feia aquesta preparació. Les dues preparacions es fan amb ingredients diferents i amb resultats diferents; els muffins queden més espessos i compactes, i les magdalenes són més esponjoses.
Bescuit d'ametlla i poma
Aquest bescuit ens recordarà un tradicional pastís de Santiago al qual incorporem poma tallada a làmines. La recepta consta de tres parts iguals de sucre, ous i farina d'ametlles i diversos components aromàtics, que perfumen el conjunt i en fan una recepta no tan seca com l'original, més amena i lleugera. Tant podeu fer-ho en un motlle gran i tallar-ne porcions, com fer-ho en versions individuals, per fer dolça companyia a les estones de cafè.
Bunyols de poma
Els bunyols sempre són una excel·lent opció per encabir-hi fruites, fruits secs o xocolata, per fer-ne unes postres que triomfin. Cruixents, dolços, melosos, aromàtics... aquestes joies airejades de la nostra cuina tradicional solen incorporar diversos elements aromàtics per perfumar-ho; en el cas de la recepta que us presentem, hi trobem matafaluga, anís dolç i vainilla, i també pell de llimona per aromatitzar l'oli on fregirem la pasta, incorporada a cullerades i fregida fins que els bunyols adquireixen aquell color ros que enamora.
Macarons de poma àcida
Si teniu certa traça en això de la pastisseria, atreviu-vos a fer els tradicionals macarons francesos a casa; amb paciència, delicadesa, i destresa us sortiran uns dolços dignes d'un aparador de 'pâtisserie' francesa, i si a sobre en proveu de fer d'altres sabors i colors, tindreu una gamma de macarons per a tots els gustos. Per al farciment dels macarons hem fet servir pasta de poma àcida; si no en trobeu, ho podeu fer amb compota de poma i afegint-hi suc de llimona.
Poma de ciri al forn
Les pomes de ciri no són precisament les més maques del mercat, són més aviat lletgetes, irregulars, farinoses, però molt dolces i gustoses, i amb aquell encant d'allò que és autòcton, ancestral i rústic. Són les pomes que hi havia a casa nostra abans de l'arribada de varietats comercials com la Golden, la Granny Smith, la Fuji i la Pink Lady. Per recordar i homenatjar aquesta varietat, la cuinem al forn i l'acompanyem d'una crema de vainilla, panses i pinyons.
Dolç de poma amb sopa de xocolata refrescant
La poma, com moltes fruites, és una gran amiga de la xocolata. En el cas que us presentem a continuació, la xocolata la presentem en estat líquid, aromatitzada amb canyella. La poma la ratllem i la dipositem a grapadets sobre paper de forn, amb sucre. canyella i suc de llimona, la coem al foc i en resulta una mena de fideus de poma lleugerament caramel·litzada, amb molta aroma. Proveu aquesta manera original de preparar la poma, acompanyada amb xocolata és una delícia.
Gelatina de poma i fonoll Gemma Clofent
Unes postres molt refrescants, on l'aroma anisada del perfum hi dóna una personalitat marcada, fusionant-se perfectament amb la poma. El fonoll és un bulb amb moltes possibilitats a la cuina, ja que el podem tallar ben fi en cru per acompanyar amanides, el podem saltar, el podem tallar ben petit per fer-ne un sofregit molt original, el podem triturar per fer-ne cremes, i en podem incorporar les fulles per aromatitzar plats, tant de cuina salada com dolça.
Poma caramel·litzada, crumble i gelat de vainilla
Per acabar el receptari, unes postres molt completes, amb quatre elements de diferents textures que componen un plat molt gustós. La poma la preparem de dues maneres diferents: tallada a cubs petits i caramel·litzada, saltada en una paella amb mantega, sucre i canyella. L'altra manera de cuinar-la és fent-ne xips, tallant-ne làmines ben fines, amb l'ajut d'una mandolina o una màquina de tallar embotits, per després submergir-la lleugerament en almívar, i assecar-la al forn durant una hora.
Batut de poma, espinacs, kiwi i plàtan
No us resistiu a preparar aquest batut de poma Granny, que és, a més de nutritiu i sa, molt refrescant. Les indicacions que trobareu a la recepta són per omplir-ne quatre gots, compartiu-los amb qui desitjeu!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: