CUINA.CAT
14/03/2018Del fonoll, com del porc, s'aprofita tot. Les tiges i les fulles s'utilizen per aromatitzar, i amb els fruits i les llavors es fan licors i infusions medicinals, que afavoreixen la digestió. Però aquí ens fixarem sobretot en el bulb i en les seves aplicacions gastronòmiques. I és que aquesta hortalissa de marcat gust anisat, que reforça el sistema immunològic i estimula els sucs gàstrics, és ideal per fer-ne amanides i cremes o per acompanyar plats, especialment de peix.
Amanida de fonoll i poma Becky Lawton
Si aneu de bòlit i no voleu caure en la temptació del menjar ràpid, feu-vos aquesta amanida, saludable i tot i així ben gustosa. La recepta recomana fer servir poma vermella, una varietat força dolça. Els amants del gust àcid potser preferireu les Granny Smith, d'un verd intens i molt utilitzades en amanides; si busqueu un terme mig, opteu per les golden.
Crema de porros i fonoll
El porro pertany a la mateixa família botànica que l'all i la ceba. Segurament la seva aplicació culinària més cèlebre és la vichyssoise, que no deixa de ser una crema de porros amb llet i nata. El sabor delicat i lleugerament dolç d'aquesta hortalissa complementa amb molt encert el regust anisat i una mica picant del fonoll.
Salmó amb fonoll Becky Lawton
Aquesta és una proposta ben refrescant, gràcies al fonoll (del qual n'aprofitarem els bulbs i unes branquetes fresques), les llimes i les fulles de menta. També decorarem el plat amb quinoa, un cereal originari de l'altiplà andí que cada vegada està més de moda. En aquest cas, farem servir la varietat vermella, que és la que conté menys greixos i més hidrats de carboni.
Per fer aquesta recepta, utilitzarem dos ingredients, a banda del fonoll i la taronja, que convé presentar. El primer és l'ají, que era la manera amb la qual els taïnos (un poble precolombí de la zona del Carib) es referien al chile o bitxo. L'altre és l'anet, també anomenat 'fonoll pudent', una planta herbàcia que té un perfum molt similar al del fonoll.
Tàrtar d'escamarlans amb caviar de salmó
Atenció! Aquest plat només és apte per a paladars refinats. Combineu el sabor marí de l'escamarlà i el caviar de salmó, la potència implacable de la mostassa, la personalitat refrescant del fonoll i de la llimona, la dolçor reconfortant de la mel, la cremositat sumptuosa del formatge fresc... I deixeu-vos seduir per aquest meravellós aplec de sensacions!
Ostrones del Delta del Ebro con puré de remolacha y aire de hinojo
Potser us sona una mica complicat, això de l'aire de fonoll. No ho és gens: simplement heu de liquar el fonoll i barrejar-lo amb la lecitina de soja en pols. A partir d'aquí, tritureu-ho i replegueu l'aire amb una cullera fonda. Serà l'acompanyament ideal per als ostrons, uns mol·luscs de carn molt fina i gustosa.
Morro de bacallà amb taronja
Començarem fent una reducció de taronja: posem al foc el suc de dues taronges i una cullerada de sucre fins que obtinguem la textura espessa d'una salsa. Escaldem els daus de fonoll, amanim el bacallà amb vinagre i oli i acabem de muntar el plat amb uns grills de taronja i una mica d'olivada negra.
Déntol amb amanida tèbia de fonoll
El déntol, anomenat així per les seves incisives prominents, és un peix blanc que comparteix família amb el sarg, la salpa o l'orada. A l'amanida tèbia, hi posem, a banda del fonoll, suc de taronja i de llimona, panses, pinyons, tàperes i cebes tendres. Ho acompanyem amb oli de cinc espècies, una per cadascun dels cinc sabors tradicionals: dolç, àcid, salat, umami i amargant.
'Wrap' de pollastre amb safrà i amanida de ruca i fonoll amb aroma de taronja Food Photos / Cristina Rivarola
Una quarta mostra de l'idil·li entre la taronja, menys àcida que altres companyes cítriques, i el fonoll. També recuperem una idea que ja havíem explorat a la primera recepta d'aquesta llista: la de fer una amanida amb fonoll i poma, que en aquest cas completarem amb ruca, alfàbrega i menta.
Gintònic
Doncs sí, el fonoll també serveix per acompanyar el vostre gintònic! És una recepta complexa, això sí. D'una banda, heu de fer una gelatina amb la ginebra, la tònica i el sucre; de l'altra, heu de preparar una escuma de iogurt que haureu de deixar reposar entre 6 i 8 hores. Finalment ja només us quedarà muntar-ho, asseure-us i gaudir!
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: