Rica en antioxidants, vitamines, ferro i fibra, la remolatxa és un ingredient del qual en podem gaudir pràcticament tot l'any. Prové d'una varietat silvestre del sud d'Europa que originàriament era utilitzada com a medicina. Al mercat en trobem diverses varietats, especialment la vermella; la varietat blanca, en canvi, és amb la que es fa el sucre. La remolatxa destaca precisament pel seu alt contingut en sucres, cosa que li aporta un gust dolç i peculiar. La podem coure per fer-ne purés, cremes, o bé deixar-la crua per incorporar-la a amanides, fer-ne carpaccios i, fins i tot, postres. Aquí teniu 10 receptes amb remolatxa.
Remolatxa, poma, cogombre i iogurt / Becky Lawton Becky Lawton
Plat fresc a mode d'entrant. Destaca per la seva quantitat de matisos i sabors, ideal per gaudir-ne als mesos de calor. Hi trobem combinacions de sabors del món vegetal, amb presència de la dolçor de la remolatxa i la poma, la singularitat del cogombre, l'acidesa de la llimona, la cremositat del iogurt i finalment un toc d'all per arrodonir-ho. El resultat ens dóna una gran combinació de gustos i sabors, fresca i nutritiva.
Carpaccio de carbassó, remolatxa i parmesà
Us presentem aquesta adaptació vegetal del tradicional carpaccio, on no poden faltar els encenalls de formatge parmesà. Per realitzar la recepta és important disposar d'una mandolina, que ens permet obtenir làmines molt fines de peces vegetals. Aquesta eina és òptima per realitzar receptes i amanides d'hortalisses, de manera ràpida i àgil obtindrem una original elaboració per gaudir del gust i la textura de la remolatxa, el carbassó i el parmesà.
'Maki' de cranc i remolatxa Becky Lawton
Preparem una versió del típic rotlle d'arròs japonés, amb l'atractiu afegit que aporta el singular color morat de la remolatxa a l'arròs. Per fer la recepta fa falta una certa traça amb l'estoreta de sushi, cosa que s'aconsegueix a base de pràctica. L'interior del 'maki' pot anar farcit de marisc i algun element vegetal, en aquest cas de cranc i cogombre, per sortir una mica de la rutina dels clàssics farcits de tonyina, salmó i alvocat.
Fulles de remolatxa fresca saltades amb arròs i vinagre Becky Lawton
En aquesta recepta fem servir les fulles de la remolatxa, que recorden lleugerament a les bledes. Les fulles hauran de ser verdoses i tendres, caldrà descartar les allargades i de pell escamosa en la seva part superior, ja que resulten dures, fibroses i de gust amarg. La recepta inclou pocs ingredients, és fàcil de preparar i molt nutritiva. No és una mala opció per introduir-la en un tàper i menjar-la fora de casa.
Raviolis de remolatxa farcits de mató ecològic Becky Lawton
Cuita i tallada ben fina, la polpa de la remolatxa en forma de làmines circulars ens permet donar-li un ús similar al de la pasta, amb la qual cosa podem obtenir embolcalls, com ara els raviolis, o fins i tot canelons o lasanyes fredes. Com a farciment hi escau algun producte lacti cremós, però també hi podríem introduir un formatge amb una mica més de complexitat, aconseguint un aperitiu gustós i divertit.
Cucurutxos de remolatxa amb crema de llimona Becky Lawton
Utilitzem de nou làmines de remolatxa, en aquest cas crua i tallada amb mandolina, per fer uns entretinguts cucurutxos que farcirem amb una crema d'espinacs, anacards i gingebre. La crema de llimona, que també inclou anacards, acompanya els cucurutxos com a complement àcid, accentuant la frescura del plat, seguint així amb la línia de receptes fresques, nutritives i amb matisos de sabors.
Magdalenes de remolatxa Gemma Clofent
Fer servir la remolatxa en elaboracions dolces en dóna resultats foça vistosos, a causa del color morat que desprenen els pigments de l'hortalissa. A banda del color, també hi destaca el peculiar gust dolç, que dóna una personalitat diferent a les preparacions dolces, alhora que fa que no sigui necessari incorporar-hi tant de sucre.
Mousse de iogurt, remolatxa, nabius i violeta Becky Lawton
La mousse és un tipus de preparació d'origen francès. La seva textura esponjosa li dóna un caràcter molt agradable al paladar, suau, cremós i lleugerament aeri. Per tal d'aportar color i matisos a la mousse, l'hem fet amb sucre de violeta, un tipus de sucre fet amb essència de violeta i amb colorants amb un potencial aromàtic molt subtil. La remolatxa es presenta com a puré dolç, tenint com a resultat un plat de clar cromatisme morat.
Red Velvet Gemma Clofent
Red Velvet, en català 'vellut vermell', és un pastís amb nom i història, tot i que té uns orígens força incerts. El color rogenc del pastís es deu a la reacció química que fan el vinagre, la mantega i el cacau. Hi ha receptes que inclouen gran quantitat de colorant, per tal de fer-la més atractiva i incrementar-ne les vendes, però en aquest cas s'utilitza la remolatxa per donar-hi aquest color tan característic.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: