CUINA.CAT
30/12/2022La tòfona és un bolet envoltat d'una aura de misteri. Creix sota terra, en boscos de roures i alzines, i per trobar-ne sovint cal recórrer a l'ajuda de gossos ensinistrats. Tot i la seva aparença poc atractiva, clivellada i abonyegada, és un dels productes més estimats pels gastrònoms, gràcies al seu sabor potent i profund, ideal per acompanyar tota mena de plats. Normalment s'empra ratllada o en forma de làmina.
Ravioli obert amb escamarlà i brou de calçots amb tòfona
Aprofiteu que estem entrant al tram final de la temporada de calçots per fer aquest plat a casa! I és que aquestes hortalisses tan venerades a casa nostra, riques en aigua i en fibra, no serveixen només per fer calçotades. En aquest cas, en fem una crema que després lligarem amb la beixamel.
Liquat de verdures amb favetes i 'gelé' de tòfona
Utilitzem la tòfona per fer-ne suc per una banda i oli per l'altra. Aconseguim la textura gelatinosa afegint al suc un brou fosc de carn, fet amb ossos de genoll preferiblement de vedella. Ara que s'acosta la temporada dels pesols i les faves és un bon moment perquè us animeu a fer aquest plat!
Magret d'ànec amb salsa de tòfona
El magret és un filet de carn magra, com indica el seu nom, que tallem del pit d'un ànec o d'una oca encebats, és a dir, engreixats. Això últim és un requisit indispensable perquè el filet pugui rebre la consideració de magret. Si voleu que us quedi ben gustós i tendre, no el deixeu coure massa: és millor que quedi una mica cru.
Recuit amb carbassa i gelat de mel de tòfona
La tòfona, com veiem amb aquesta recepta, també es pot fer servir per elaborar postres. La carbassa hi aportarà el seu sabor dolç, sempre subtil i equilibrat. A més, és una verdura amb moltes propietats: entre d'altres, és diurètica, enforteix el sistema immunològic i millora la visió.
Ou escumat amb 'foie' i aire de tòfona
No us deixeu impressionar pel títol d'aquesta recepta! És un plat senyorial i sofisticat, sí, però no hauríeu de tenir gaires problemes a l'hora d'elaborar-lo. Per fer l'aire de tòfona, heu de batre amb una túrmix l'oli de tòfona negra, la lecitina de soja i un polsim de sal. No sembla difícil, oi?
Pollastró amb trompetes i tòfona
La trompeta de la mort, aquest bolet de nom sinistre i fins no fa gaire poc conegut en l'àmbit gastronòmic, combina molt bé amb la tòfona negra. De fet, totes dues tenen un sabor semblant, penetrant i molt aromàtic. Són l'acompanyament perfecte, per tant, d'aquest pollastró, un pollastre de raça lleugera que se sacrifica quan té entre 8 i 10 setmanes de vida.
Lasanya de patata amb foie gras i ceba caramel·litzada
El foie gras i la tòfona són dos ingredients condemnats a entendre's, estendards de la gastronomia més gormand. Si els combinem amb ceba caramel·litzada i patates de Prades, de textura farinosa i sabor dolç i perseverant, el resultat només pot ser irresistible!
Turnedó de cua de bou Enrique Marco
La cua de bou és, gràcies a la seva melositat, un producte molt apreciat pel públic carnívor. Aquí l'acompanyem amb una salsa amb ceba, tomàquets, all, llorer, llard, vi i conyac. Quan la tinguem feta, hi incorporem (no podia ser d'altra manera!) la joia de la corona: la tòfona negra.
Canelons de rap i bolets
El secret principal d'aquesta recepta rau en la seva beixamel, un festival d'aromes i sabors. Això ho aconseguim gràcies a la tòfona ratllada, evidentment, però també a la nou moscada i a la ceba escalivada picada fina. Per potenciar encara més el sabor del plat, quan el munteu poseu una làmina de tòfona negra sobre el caneló.
Coca entofonada d'escalivada i anxova
Voleu regalar-vos un plat de categoria i alhora no invertir-hi gaire temps ni energia? Aquesta recepta sembla feta per a vosaltres, doncs! El tret distintiu és la mantega de tòfona, que podeu comprar feta. L'anxova, per cert, us anirà molt bé si teniu el colesterol alt o problemes d'articulacions.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: