GERARD JUBANY
24/05/2022El pa amb tomàquet és el millor actor secundari de la gastronomia catalana. És l’element que permet que l’actor principal ‒digue’n anxova de l’Escala o pernil del bo‒ desplegui els seus encants amb més esplendor.
O potser és un actor principal excel·lent que no ha tingut la repercussió que es mereixeria, vés a saber per què. O bé no l’hem sabut vendre, o bé, a fora, no saben comprar. Ja fa segles que el pa amb tomàquet és entre nosaltres ‒de manera documentada, des del XIX‒, però, probablement, abans a algú ja se li va ocórrer refregar un tomàquet massa madur sobre una llesca de pa massa sec per estovar-lo i poder-se’l menjar.
Una recepta sorgida de la idea d’aprofitar un tomàquet i un pa a punt de fer-se malbé. Jugada mestra, aquesta sí. Des d’aleshores, se n’ha escrit, parlat i debatut molt, del pa amb tomàquet. Nosaltres avui us proposem quatre grans receptes de quatre grans xefs: Joel Castanyé, Rafa Peña, Iolanda Bustos i Artur Martínez.
Careta de porc amb tomàquet
Comencem amb una versió totalment revolucionària del pa amb tomàquet, amb el xef Rafa Peña. Careta de porc marinada amb all, pebre vermell fumat, oli i vinagre de xerès, i barrejada amb les engrunes de pa torrades i tomàquet tallat a daus, sal i oli d'oliva. Una meravella.
Bescuit de pa amb tomàquets verds i formatge Marí
Iolanda Bustos, de La Calèndula, ens proposa que fem un bescuit glaçat i, al damunt, hi afegim un tall de formatge de Mas Marcè i un tomàquet verd confitat tallat a rodanxes. I, per acabar-ho, una fulla d’alfàbrega fregida empolsinada amb sucre.
Pa amb tomàquet
Artur Martínez ens proposa una recepta una mica menys revolucionària, però igual de bona: unes làmines de pa de barrot amb pètals de tomàquet confitats, i daurat en una paella com si fos un biquini. La clau? Pinteu lleugerament les cares exteriors de l'entrepà amb l'oli de la cocció dels tomàquets. I saleu-ho abans de menjar-vos-ho!
Pa amb tomàquet en conserva
El xef Joel Castanyé, de La Boscana, ens proposa el següent. Peleu els tomàquets, sense escaldar, en una safata; afegiu-hi sal i sucre per treure'n l'acidesa i deixeu-los reposar vint minuts. Després, poseu-los en pots de vidre hermètics, col·loqueu-los en una cassola ‒coberts d'aigua‒ i coeu-los 1 h i 15 min; deixeu-los refredar. Finalment, torreu unes llesques de pa de pagès, afegiu-hi aquest tomàquet en conserva i amaniu-ho amb oli d'oliva verge extra i sal. Insuperable.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: