AÍDA PALLARÈS
11/01/2023De tant en tant, a tots ens ve de gust un tros de pastís. El problema? Que també sabem que, per més bons que siguin els pastissos, és millor no abusar del sucre. Per sort, existeixen substituts del sucre, com el xarop d'atzavara o d'arròs, que ens permeten cuinar pastissos més sans i igual de bons. Us proposem cinc pastissos sense sucre, molts d'ells vegans, per posar-se les botes sense remordiments de consciència. Bon profit!
Pastís de moniato i avellanes
Comencem per un pastís de moniato i avellanes. Una delícia que fan al restaurant Sopa de Barcelona. Més fàcil, impossible. Tritureu les avellanes amb el moniato, afegiu-hi la llet vegetal (de civada o soja, per exemple), l'oli, el xarop d'arròs i la beina de vainilla raspada. Comenceu a batre-ho. Tot seguit incorporeu-hi la barreja de farines, el cacau i l'impulsor, i continueu barrejant-ho fins que us quedi una pasta homogènia. Unteu el motlle amb una mica d'oli i farina d'arròs, aboqueu-hi la massa i fornegeu-ho 30 minuts a 170 ºC. Un cop fred, us recomanem que ho cobriu amb xocolata desfeta i fruita seca.
Pastís de carbassa amb vainilla Becky Lawton
Una altra recepta fàcil i bona. Primer haureu de triturar les nous i el cacau amb una batedora. Afegiu-hi els dàtils i barregeu-ho tot fins a obtenir una massa modelable. Aquesta serà la base del pastís, que posareu en un motlle circular. Per fer la crema necessitareu barrejar els anacards ‒que prèviament haureu deixat en remull‒, la carbassa, el xarop d'atzavara, l'anís, la vainilla en pols, l'oli de coco i l'aigua. L'objectiu és que us quedi una crema ben cremosa. Quan la tingueu, escampeu-la per damunt la base. I deixeu-la refredar.
Púding fred de llimona Becky Lawton
Aquest púding és una recepta ideal per fer amb la mainada. Necessitareu escalfar el suc de llimona i dissoldre-hi la gelatina, afegir-hi la resta del suc i la nata líquida. Cobriu la base del motlle amb una capa de melindros i aboqueu-hi la barreja anterior. Cobriu-ho amb una segona capa de melindros i una segona de barreja. I així fins a tres cops. Reserveu el púding a la nevera fins que qualli, com a mínim, dues hores. Més fàcil, impossible!
Pastís de préssec i 'amazake'
Aquest pastís de préssec, més enllà d'una elaboració sense gaires complicacions, té un toc especial que val la pena destacar: l''amazake', una beguda japonesa tradicional, dolça i amb una mica d'alcohol, que s'elabora a base d'arròs fermenat. Per fer el pastís, necessitareu fer la base, que ha de quedar seca i una mica solta; el farciment d''amazake', amb agar-agar, suc de poma i kuzu, i el farcit de préssec, amb préssecs, suc de poma, sal, agar-agar i, si voleu que sigui una mica més dolç ‒tot i que els préssecs i l''amazake' ja ho són‒, podeu afegir-hi una mica de xarop d'arròs. Deixeu-lo refredar abans de servir-lo.
'Brownie' vegà
Acabem el receptari amb una recepta vegana del tradicional 'brownie'. Primer haureu de fer el farcit, amb dàtils, cacau, garrofa, mantega d'ametlla, sal marina i nous ‒que prèviament haureu deixat en remull durant tres hores. Poseu-lo en un motlle estret i feu el glacejat amb oli de coco, cacau, garrofa, xarop d'atzavara, oli de coco, canyella i un polsim de sal marina. Col·loqueu-ho ràpidament a sobre el farcit i esteneu-ho fins que us quedi una capa fina. Deixeu-ho reposar una hora. Fàcil, oi? I encara més bo.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: