CUINA.CAT
17/06/2019Empedrat de cigrons
La cuina catalana es caracteritza, per una banda, pels seus plats amb llegums. Un clàssic de la terra és l'empedrat, una amanida amb hortalisses l'aspecte de la qual recorda, literalment, un empedrat. La recepta original es prepara amb mongetes, però nosaltres us proposem aquesta versió elaborada amb cigrons, que també queden molt bé al conjunt final.
Ensalada russa
Ple d'hortalisses, llegums, tonyina i ou, tot embolicat amb maionesa, es tracta d'un plat mundialment conegut per ser idoni a l'època estival. S'elabora amb mongetes i pèsols, dos tipus de llegums molt consumits a aquesta zona gràcies a la tradició. Per tal d'afegir un color i sabor suaus al resultat final, en aquesta recepta us aconsellem presentar l'ensalada russa en una fulla d'enciam.
Amanida de llenties
Coneixem les llenties calentes, en estofat, guisat i altres plats de cullera, i també les coneixem fredes en preparacions com aquesta. Per altra banda, els llegums sempre han anat de la mà amb molts tipus de germinats, com és aquest exemple, en el qual actuen com a coprotagonistes del plat. Una elaboració verda i carregada de nutrients que cal incloure a la dieta.
Amanida de favetes
Les faves són un altre tipus de llegums que a Catalunya trobem a tots els plats durant una determinada època de l'any. D'aquesta manera, la cultura catalana de les faves s'ha barrejat, en ocasions, amb la gastronomia de terra i de mar, amb resultats potents com aquest plat. La tradició marinera de la costa i el pernil ibèric tan consumit queden sorprenentment bé amb uns llegums tan clàssics de la terra.
Amanida de sardines marinades, hummus i guacamole Ada Parellada
Encara que sempre trobem els llegums cuits sencers a les amanides, les noves tendències fan que es creïn plats com aquest. El popular hummus és un dels protagonistes en aquesta recepta, ja que aporta tot el sabor que li ha fet guanyar adeptes. Per altra banda, en aquest àpat també s'ha de destacar el paper de la sardina marinada i del guacamole, que també es tracta d'una salsa molt esimada.
Amanida catalana
Si els coneixements de la cocció dels llegums han arribat als nostres dies és gràcies a cultures que els han afegit a la dieta des de sempre. Ja hem esmentat que els catalans en saben molt, de llegums, i aquest és un altre exemple d'aquesta afirmació. Una amanida d'hortalisses a la qual se li poden afegir llenties per tal d'incorporar un nou sabor i textura al conjunt del plat, a més que ens permet gaudir dels beneficis dels llegums.
Una amanida molt senzilla en què les mongetes, els llegums protagonistes, comparteixen escenari amb altres ingredients de sabor fort com el blat de moro o els tomàquets secs. L'amanida s'acompanya amb pesto vermell, encara que també assegurem que queda igual de bé amb una vinagreta. Per altra banda, si es vol donar un toc cruixent al plat es poden afegir trossets de poma, que donaran un sabor encara més dolç al resultat final.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: