CUINA.CAT
22/12/2020La cuina catalana es caracteritza per la seva antiguitat i, encara que sovint no ho pensem, hi ha plats actuals que eren populars a l'Edat mitjana. Voleu saber quins són? Us agradaria cuinar-los? Seguiu llegint!
Menjar blanc
Es pensa que aquestes postres són originàries de la península Ibèrica, per l'ús de les ametlles, encara que va ser amb l'arribada dels àrabs que es va començar a utilitzar l'arròs i el sucre. Hi havia menjar blanc tant de dolços com de salats, elaborats amb gallina, llagosta, carbassa o peix, entre d'altres. Per sort, aquesta crema d'ametlles ha perdurat en la seva versió dolça fins als nostres dies.
Arròs amb llet
Com hem esmentat abans, l'arròs era un dels ingredients importats pels àrabs amb la seva arribada a la Península. Una de les seves receptes, l'arròs amb llet, es va popularitzar molt al territori i era una manera molt corrent d'utilitzar aquest ingredient. Actualment són unes postres tradicionals a molts països, amb diverses variacions segons les zones.
Crema de Sant Josep
La crema de Sant Josep és una de les postres amb origen magrebí, igual que l'arròs amb llet. A aquella època, però, s'utilitzava llet d'ametlla en comptes de llet de vaca, que es tracta d'un canvi recent. Antigament, era el dolç típic del dia de Sant Josep, cosa que li va donar nom, encara que actualment la mengem durant tot l'any.
Neulets sense farcir amb poma al forn i canyella
Durant l'edat mitjana, a Catalunya es menjaven neules que es sucaven en piment (un vi dolç típic de l'època) o qualsevol altra mena de vi, ja sigui dolç o no. Per altra banda, les pomes al forn ja eren unes postres preparades freqüentment. Aquesta recepta que us proposem, uneix aquests dos trossos de cuina medieval catalana per tal de fer un plat deliciós.
Pastís de mel i mató Gemma Clofent
Tothom coneix la cançó nadalenca en què es volia portar "panses i figues i mel i mató" al noi de la Mare. Es tracta d'una cançó de l'època medieval i ja a aquells temps aquestes postres eren molt populars. És una recepta senzilla, però es podia fer de manera natural o també perfumat amb aigua de flor de taronger, per exemple.
Polvorons de cafè
Unes altres postres que coneixem a causa de l'arribada dels àrabs al territori són els típics polvorons nadalencs, que es van popularitzar a tot el país. La recepta és la mateixa per a tots els pastissets, però s'inclou, generalment, altres additius per crear nous sabors com ametlles mòltes, coco ratllat, sèsam... Nosaltres us proposem aquesta versió de cafè i avellana que queden boníssims!
Panellets
Es creu que aquests dolços típics catalans van ser portats per pastissers jueus a l'edat mitjana. Per altra banda, no hi ha un origen clar de per què es mengen el dia de Tots Sants, encara que es pensa que s'utilitzaven a antics cultes funeraris. Sigui com sigui, són boníssims i molt fàcils de preparar: es pot posar pinyons, coco o altres ingredients al massapà principal per tal d'aconseguir altres sabors.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: