CUINA.CAT
14/05/2019La polenta és un producte originari d'Itàlia i molt difosa a la resta del planeta pel seu sabor, la seva versatilitat i facilitat per cuinar-la. Es tracta de farina de blat de moro bullida, de manera que augmenta la seva mida com qualsevol altre cereal, i es pot combinar amb salses o altres ingredients per aconseguir un àpat complet. És recomanable consumir-la a l'estiu perquè té un efecte refrescant sobre l'organisme, calma l'excés de temperatura de l'organisme i dóna una sensació de plenitud, alhora que ajuda a suavitzar els budells. A més, té efectes diürètics, s'utilitza per nodrir el cor i el sistema cardiovascular, activa l'estómac, regula la digestió, tonifica els ronyons i ajuda a millorar la debilitat sexual. És un aliment que beneficia moltes parts del cos!
Aperitiu de polenta, sobrassada, formatge i mel
Un bon exemple de la versatilitat abans esmentada de la polenta. La farina de blat de moro adopta una forma de disc per tal de poder-hi construir a sobre una torre de sobrassada i formatge, la unió del salat amb el dolç característic de la polenta. No obstant això, s'hi afegeix encara més contrast de sabors amb una cullerada de mel que acaba de formar una composició de salat i dolç en diverses textures que serveix com a deliciós aperitiu d'un gran menú.
Laminat de vedella tèbia
La polenta es pot fer de més maneres que només bullint-la, com passa en aquesta recepta. Es forma una espècie de pa de pessic humit i més compacte bullint la llet amb la polenta, la sal i un rajolí d'oli d'oliva. Quan tot està emulsionat, es distribueix el resultat en motlles i es deixa refredar, per tal d'obtenir aquesta petita plataforma comestible. Per altra banda, si parlem del plat en el seu conjunt, es tracta d'una barreja de cuit i no cuit. La vedella tèbia manté un sabor diferent, mentre que el formatge és l'acompanyament perfecte per a la polenta.
Polenta trufada amb verdures de temporada
Un altre cop, la polenta és la base d'una recepta. Literalment, la farina de blat de moro escalfada amb llet forma, com hem vist abans, un rectangle per acollir altres ingredients a sobre. No obstant això, en aquest cas es dóna a la polenta una essència i sabor lleuger de tòfona, gràcies a la mantega d'aquest mateix producte que s'afegeix durant el procés de cocció. És una recepta difícil de fer, però no pas per la polenta, sinó per la cocció elaborada de les verdures de temporada.
Polenta i cua de bou Becky Lawton
La polenta és un element secundari en aquest plat, ja que es centra més en la preparació de la cua de bou en forma d'estofat amb verduretes. Això sí, el suc que desprén aquesta preparació fa que la polenta millori el seu sabor, i es torni tota una 'delicatessen'. Per altra banda, aquest plat requereix una polenta cremosa, d'una textura ben diferent a les receptes vistes fins ara.
Xai de llet amb polenta i groselles
Una polenta que serveix de base del xai i les verdures, però infusionada amb productes diferents. La llet és un element que gairebé sempre s'utilitza per preparar aquesta farina de blat de moro, però aquí també es fa servir nata, mantega i herbes amb sal i pebre, que li atorguen un regust diferent a la base del plat. A més a més, aquí es passa la polenta, ja tallada, per una paella per tal de marcar-la i donar-li un nou matís.
Bacallà
Quan infusionem la polenta amb llet, aconseguim una pasta que es pot manipular fàcilment, encara que sempre ho hem posat en una safata i ho hem tallat en rectangles. En aquesta recepta es vol innovar en aquest aspecte, es juga amb la pasta de la polenta per aconseguir uns nyoquis diferents i originals, que serveixen de acompanyant al bacallà, que actua com a element principal. No obstant això, l'unificador d'aquesta recepta és, sens dubte, la salsa de llet d'ovella.
Polenta amb estofat de senglar Becky Lawton
Després de veure les infusions de polenta amb llet, amb resultats increíbles, tornem a la preparació tradicional del bullit. La càrrega d'aquest plat recau en el senglar amb verdures, que requereix una mica de treball i experiència culinària, però, com vam veure anteriorment, el resultat d'aquesta part de la recepta és indispensable per tal d'aconseguir un nou sabor per a la polenta.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: