CUINA.CAT
26/03/2018És gairebé una injustícia parlar del formatge com d'un únic ingredient. N'hi ha tantes varietats, tants sabors, tantes textures... El resultat depèn de factors molt diversos, com ara l'origen de la llet, el temps de maduració, el contingut en greix, la procedència geogràfica, el percentatge d'humitat o la cocció de la quallada. Hi tenen a veure factors microbians, químics, mecànics... Sigui com sigui, nosaltres us deixem una humil aportació dels usos gastronòmics del formatge, un ingredient amb una versatilitat pràcticament il·limitada.
Paquetitos de queso
Per fer aquest plat, és preferible que opteu per un formatge de drap, suau i de llet de vaca. La tècnica del drap consisteix a premsar el formatge i donar-li forma amb una tela, normalment de lli o de cotó. El formatge, doncs, és el protagonista d'aquest plat, però els secundaris mereixen com a mínim un esment: carbassó, melmelada de raïm i pernil d'ànec.
Sopa de meló amb formatge de cabra del Berguedà
Aquesta sopa, ben senzilla de fer i que tindreu enllestida en deu minuts, planteja una combinació de sabors irresistible. Per una banda, la sobrietat del meló, amb un gust gens excessiu; per l'altra, la contundència fastuosa del formatge de cabra. Remateu-ho amb un tall de cruixent de pernil i una ceba dolça.
Piruletes de formatge
Amb només dos ingredients, formatge emmental ratllat i espaguetis, fareu uns aperitius que segur que deixaran sorpresos els vostres convidats! L'execució tampoc és particularment difícil. Heu de fer unes boletes amb el formatge, clavar-hi un tros d'espagueti a mode de bastonet i posar-ho tot al forn. El formatge ha de quedar sec però no ha d'agafar color.
Timbal de verdures amb formatge de cabra gratinat
Aquest plat és apte per a vegetarians però segur que agradarà a tots els públics, especialment als fanàtics del formatge de cabra. La llet de cabra és més proteica que la de vaca i és més fàcil de digerir. A més, gràcies al seu baix contingut en potassi és molt bona per als ronyons.
Llom de porc ibèric amb cremós de formatge i pastanaga
Dues textures per acompanyar un plat de carn amb una base de pastanaga. La primera és el formatge fos amb mantega i un toc de moscatell, que li atorgarà sabor i caràcter. La segona és el cruixent de formatge, amb el qual decorem el plat. Per fer-lo, enrossiu unes llesques de formatge ben finetes en una paella molt calenta.
Pastís de llenties i formatge Becky Lawton
El formatge idoni per elaborar aquest deliciós pastís de llenties és el manxego, fet amb llet d'ovella, sotmès a una maduració mínima de 30 dies i protegit per una denominació d'origen de la comarca de la Manxa (Castella-la Manxa). Té un sabor potent i lleugerament àcid, una mica picant si és molt curat.
Figues amb formatge fresc
Una de les nombroses virtuts del formatge és que tant pot servir per primers i segons plats com per postres. En aquest cas, farem servir formatge fresc, que obtenim de la coagulació de la llet, sense additius, ferments o sal. Té un sabor suau que destacarà la dolçor de les figues.
Pastel de queso con Baileys
I sí: una de les aplicacions més delicioses del formatge, en aquest cas tipus Philadelphia, és el pastís. Nosaltres us deixem una proposta singular, una mica allunyada del concepte més clàssic. El Baileys, com sabreu, és un licor de whisky irlandès i crema de llet que sovint s'afegeix al cafè. Aportarà un regust excepcional a aquest pastís!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: