Consumit ja a l'antiga Grècia, fa segles que el cultiu del gerd va deixar de tenir secrets. El pas següent va ser hibridar-lo, especialment amb fruits del bosc com ara la mora. De gerds n'hi ha força varietats, malgrat que les més populars són el vermell i el negre, tots dos àmpliament utilitzats en pastisseria però també en preparació d'amanides, salses i acompanyaments per carns, aus i caça. És ben senzill, de fet, argumentar que el gerd es troba entre els ingredients més versàtils de tots els ingredients que es fan i es desfan: es fa servir en la preparació de melmelades, confitures, compotes i gelees, 'macarons', merengues, escumes i xarops, però també en elaboració de vinagretes, salses i 'coulis', sucs, aiguardents i, fins i tot, cerveses.
Macarons de gerds
Fer macarons és una tasca que necessita d'una certa destresa en l'art pastisser, alhora que paciència i tècnica. Tot i això, us ho podeu prendre com un exercici culinari força entretingut, manualitats amb material comestible, amb un resultat organolèptic sensacional, i un aspecte digne de 'boulangerie' francesa que embogirà els de casa.
Flamet amb torrada de gerds
El protagonista principal d'aquesta recepta és un flam d'ou, senzill i canònic, acompanyat d'un protagonista secundari amb presència dels nostres petits amics silvestres de gust àcid i dolç. En fem una guarnició dolça molt entretinguda, disposant els gerds sobre una torrada en forma de coulis i en la seva forma genuïna i natural, que podeu impregnar lleugerament amb almívar per donar-hi una millor presència.
Semiesfera de gerds i fruita de la passió Gemma Clofent
Per fer aquesta semiesfera necessitarem tot un seguit d'ingredients especials, com l'albúmina i l'instagel (gelatina en pols), que els podeu trobar en botigues especialitzades en productes culinaris texturitzants. Necessitareu pasta de gerds per donar-hi el gust, tot i que ho podeu fer triturant els gerds amb sucre i passant-ho per un colador de malla fi. El nucli de la semiesfera es farceix amb fruita de la passió, que quedarà en estat líquid quan es descongeli, estil coulant.
Crumble de gerds i roses Gemma Clofent
Els 'crumbles' són elaboracions dolces típiques del món anglosaxó, que s'han fet molt populars com a element de les postres d'arreu del món, ja que són un element cruixent a incorporar, i amb una textura terrosa que va molt bé per dipositar-hi boles de gelat i que no llisquin. Amb la presència de l'aigua de roses, el crumble aporta una categoria especial, també ho podeu fer afegint-hi alguna melmelada o una mica de suc de taronja.
'Gratin' de pera i gerds
Una recepta molt afrancesada, amb bona presència de fruites i altres elements que ho acaben de perfumar, com el licor i el coulis de gerds. El gratin és un tipus de preparació francesa en què la superfície d'un plat o ingredient es gratina, ja sigui amb formatge, amb ou o mantega, així que en podem fer guarnicions, postres o acabar productes com ara marisc, fruites o carns.
Copa gelada de gerds i festucs
Per refrescar-vos i gaudir d'unes postres dolces, àcides, cremoses, fredes i cruixents proveu de preparar aquestes que us proposem. Gerds, festucs i litxis protagonitzen aquesta recepta, amb una petita presència de formatge de cabra, que farceix els gerds. La recepta la fem amb les fruites liofilitzades, assecades, que concentren més sabor i són més cruixents, tot i que també podeu fer-ho amb fruita fresca.
Pa de pessic de gerds i gelat de nata
El pa de pessic el fem prim, sobre el qual descansen els gerds impregnats en un almívar aromatitzat en diferents pebres, rosa, de Sichuan i de Jamaica, que aportaran un perfum intens ple de matisos, més enllà d'una lleugera picantor. Acompanyem el pa de pessic i els gerds amb un gelat de nata, que podeu animar-vos a fer-lo o bé comprar-lo ja fet. El conjunt són unes postres molt fresques, perfumades i delicades.
'Brownie' de xocolata blanca amb gerds Gemma Clofent
Per finalitzar, un brownie molt original, fet amb xocolata blanca en comptes de xocolata negra, acompanyat dels gerds. L'interior d'un brownie queda suau i cremós, sense embafar, ja que el seu origen ve d'un pa de pessic de xocolata al qual no se li va posar llevat per error, i no va quedar esponjós, sinó melós. També podeu introduir-hi fruits secs, com ara nous o avellanes.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: