CUINA.CAT
06/08/2021La cervesa és ideal per prendre a festes, celebracions, moments de tranquil·litat amb els amics o per acompanyar qualevol tipus d'àpat. No podem negar que s'ha arrelat profundament a la nostra vida quotidiana i és una de les begudes més consumides i valorades. Nosaltres, volem retre homenatge a aquesta beguda en el seu dia internacional, que cada any se celebra el primer divendres d'agost. us proposem una sèrie de plats que, en major o menor mesura, tenen la cervesa com a ingredient.
Ostres amb Guinness
Comencem amb una recepta que s'elabora amb la cervesa irlandesa per excel·lència: la mítica Guinness! Segurament cap cervesa, ni cap marca en general, ha sabut resumir de manera tan precisa l'essència d'un país. Qui l'hagi tastat, haurà notat la seva textura densa i cremosa. Es tracta d'una cervesa del tipus 'stout', amarga i feta amb ordi torrat que no arriba a fermentar.
Onglet de bou amb trinxat de xicoies i salsa de cervesa amb cirera
L'onglet és un múscul que sosté el fetge i que es caracteritza per la seva textura melosa. La xicoia, o dent de lleó, és una planta comestible amb la qual es fan amanides, sopes, saltats o farciments de pasta. Per fer la salsa, feu servir una cervesa de cirera tipus Kriek, originària de Bèlgica i que s'elabora segons l'estil Làmbic, per fermentació espontània i exposició als llevats salvatges de la vall del riu Zenne.
Bis farcit amb salsa de formatge Enrique Marco
El bis és un peix blau semblant al verat, però una mica més gran i de carn més eixuta. En aquesta recepta el farcirem amb carn picada (la que més us agradi) fregida amb mantega, sal i orenga. Per fer la salsa de formatge de cabra, primer de tot sofregirem uns porros i hi incorporarem 200 ml de cervesa, que deixarem reduir.
Pastrami amb xucrut i cogombres Maria Ángeles Torres
Fer un sandvitx també pot ser un procés laboriós, una petita obra d'art culinària. La cervesa serà un ingredient potser testimonial però que ens serà bàsic per preparar la mostassa. La xucrut, aquesta col fermentada en salmorra, ens transportarà a Alsàcia i a Alemanya, d'on és típica, mentre que el pastrami, un producte elaborat amb carn vermella (en aquest cas, amb vedella), té el seu origen a Romania. No cal dir que el millor complement per a aquest plat és una bona cervesa fresca.
Faves a la catalana / Thinkstock
Les faves a la catalana és un dels plats imprescindibles de la nostra gastronomia. Lluny de ser una recepta dogmàtica, admet cert marge per a la creativitat. La cansalada i la botifarra negra són innegociables, això sí, però a partir d'aquí podeu improvisar en funció dels vostres gustos: botifarra blanca, xoriço, bolets... Podeu regar les faves amb vi (negre, blanc o ranci) o, com us proposem nosaltres, amb cervesa.
Pappardelle de muntanya Becky Lawton
Ara us proposem un viatge a la Toscana sense moure-us de casa. Les pappardelle pertanyen a la família de les pastes allargades i són més amples que altres tipus de pasta similars com les tallarines o les fettuccine (cintes). La cervesa -ja que hi esteu posats, opteu per una varietat italiana- els aportarà sabor, contundència i personalitat.
'Rigatoni' amb sípia i trompetes de la mort Becky Lawton
Us proposem un segon plat de pasta, ara a mig camí entre el mar i la muntanya, ja que, d'una banda, farem servir sípia i fumet de peix i, de l'altra, cansalada viada i trompetes de la mort. Els rigatoni s'assemblen als penne però són més grans, tenen estries perquè les salses i els sucs s'hi adhereixin millor i el tall dels seus extrems no és diagonal.
Rossinyols en tempura amb salsa de gaspatxo Becky Lawton
Farem servir la cervesa per preparar la tempura. No té cap secret i la seva textura cruixent servirà de contrapunt perfecte per als rossinyols, tendres i sucosos. Primer heu de barrejar, en un bol, la farina, la sal i el llevat. Després, ajudant-vos amb una vareta de mà, incorporeu-hi la cervesa fins que obtingueu una consistència similar a la de la massa de creps.
Pastís castell de xocolata
Encara que us sembli mentida, aquestes postres s'elaboren, entre d'altres, amb cervesa negra, que hi aportarà fermesa i consistència. La principal dificultat d'aquesta recepta rau, sens dubte, en el muntatge, però nosaltres estem convençuts que sou uns artistes i que us en sortireu sense problemes!
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!