Els 'poke bowls' són principalment una combinació de peix cru marinat sobre una base d'arrós o quinoa, juntament amb ingredients frescos com ara algues, cogombre o alvocat. Aquí teniu algunes de les seves curiositats:
- És d'origen hawaià, va ser inventat pels pescadors que necessitaven menjar alguna cosa ràpida i fàcil de preparar mentre treballaven i que a més complementés el peix que havien pescat.
- El seu nom és una composició de 'poke', que significa 'tallar a trossets' en hawaià, per la forma en què es preparen els aliments, i 'bowl', que és 'bol' en anglès, pel recipient on es menja.
- La seva popularitat va començar a créixer als anys 70 del segle passat, però no ha sigut fins als darrers anys que s'ha disparat el seu consum al món occidental, sobretot a ciutats americanes com Los Angeles i Nova York. Aquí, va arribar l'any 2017. Per què? No ho sabem, però l'expresident nord-americà Barack Obama va afirmar que aquest plat l'apassionava, i, a més, és molt Instagram, que aprofitant el joc de colors d'aquest plat en reuneix més de 220.000 publicacions.
- És un plat 'costumitzable', els restaurants no ofereixen una recepta tancada d'aquest, sinó que s'han d'escollir els tres elements que la formen i a part hi ha múltiples varietats: la base, pot ser arròs cuinat amb mirin, arròs integral, quinoa, mesclum d'amanida o fins i tot cigrons o llenties; la proteïna, des de tonyina, salmó, fins a pollastre o tofu, i el 'topping', entre diferents verdures de temporada. És per això que diuen que alguns 'poke bowls' tenen influència japonesa, ja que fan servir ingredients típics del sushi disposats d'aquesta manera.
A més a més de ser lleuger i saborós, té un alt valor nutricional. El peix ens aporta proteïnes i àcids grassos essencials; l'arròs conté hidrats de carboni, i la verdura aporta fibres, vitamines i minerals. A part d'això, inclou alguns 'superaliments', és a dir, que en petites quantitats ens ofereixen un alt nivell de micronutrients, com les algues, el peix cru o les llavors.