Cal anar al mercat de manera assídua i sense una idea prefixada; fixar-se en la parada i preguntar-se 'què és el que tenim fresc avui i a bon preu?'; aprendre poc a poc, que el peix té temporades i en el seu millor moment és més bo i més barat; detectar la presa i pensar 'què puc fer amb això?'. El peix és com el porc. De les espines en podeu fer un brou, els caps poden anar al fumet, però també dins d'un suquet o fer-los al forn o a la brasa. Aquesta actitut requereix dedicació, no només a la cuina, sinó al mercat. Com més sovint hi aneu, més pràctica i coneixement adquirireu i més bona relació amb els peixaters generareu.
Bròtola AJJ Estudi
('Phycis blennoides'). També se'n diu mòllera de fang i té un gust molt suau. Podeu coure-la a la cassola o arrebossar-la amb farina i fregir-la.
Moll AJJ Estudi
('Mullus surmuletus'). Poc calòric i ric en proteïnes, el moll de roca (o roger) s'acostuma a fregir o a coure a la brasa. També el podeu fer al forn, però és millor que no els guiseu.
Variada AJJ Estudi
('Diplodus vulgaris'). De la família del sard, aquest peix el podeu guisar -amb una picada- o coure al forn- feu-lo a la sal, com si fos una orada!-. És ric en minerals i té poc greix.
Lluerna AJJ Estudi
('Trigla lucerna'). És un peix de roca que no hauria de faltar a la cuina si voleu fer un suquet de peix. També el podeu coure a la planxa: descobrireu que és boníssim.
Garneu AJJ Estudi
('Trigla iyra'). Per aprofitar-ne la carn us caldrà paciència, ja que té moltes espines, però així descobrireu que és un peix molt saborós. Si no, incorporeu-lo a un ranxo mariner o a un romesco.
Pagell AJJ Estudi
('Pagellus erythrinus'). La millor manera de gaudir d'aquest peix ric en minerals i vitamines és coure'l al forn. Si l'acompanyeu amb una picada, n'aprofitareu més el gust.
Canana AJJ Estudi
('Tdarodes sagittatus'). Alguns la consideren la germana pobra del calamar, però no us deixeu enganyar: farcida, amb arròs, a la romana o amb ceba és una gran opció!
Sorell AJJ Estudi
('Trachurus trachurus'). No el deixeu escapar: és boníssim i té tots els beneficis del peix blau. El podeu escabetxar o fer-lo a la brasa, com les sardines.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!