CUINA.CAT
22/02/2023Rostir calçots en foc de sarments i menjar-se'ls després de sucar-los en una bona salsa de romesco, en grup, a l'aire lliure. Hi ha res millor, com a celebració? La cuinera Iolanda Bustos ens porta les seves receptes, des de la finca Fontclara, a l'Empordà, per gaudir d'un menú de calçotada per llepar-se'n els dits!
Patates al caliu farcides de sobrassada i formatge cremós
Les patates al caliu són tot un clàssic de la cuina a la brasa. Però amb aquesta recepta podem fer que passin de ser un simple acompanyament a convertir-se en un plat principal fàcil i deliciós. Iolanda Bustos ens porta una recepta versàtil i senzilla que podem preparar alhora que fem els calçots, mentre gaudim d'algun entrant o suquem una mica de pa al romesco.
Hummus amb moniato i 'chimichurri'
L'hummus és l'entrant ideal per compartir a taula durant una calçotada. Aquesta recepta ens proposa preparar-lo amb moniato i 'chimichurri', per després sucar-hi el que més ens agradi: bastonets de pa, d'api, de pastanaga, d'espàrrecs, o del que més ens vingui de gust. Un plat molt florit que, a part de bo, és bonic; una presentació primaveral que convida a gaudir, no només de l'hummus, sinó també de la companyia i del caliu de la calçotada.
Romesco
Qui no coneix els calçots... l'estrella de qualsevol calçotada. Però els calçots no serien el que són sense la seva salsa imprescindible, el romesco. La proposta de Iolanda Bustos per a aquest romesco –fàcil, senzill i ràpid de preparar– porta un toc de mel per endolcir la salsa estrella de la festa. Una salsa, però, que no és exclusiva dels calçots, i que convida a sucar-hi una bona llesca de pa.
Musclos a la brasa amb romesco picant
A tot estirar, els solem veure com a aperitiu, al costat de les olives o del formatge. Però aquesta recepta de musclos va una mica més enllà i porta aquests mol·luscs a ser el plat principal, acompanyats de la salsa estrella de la calçotada, el romesco. Una recepta pràctica tant per posar-la als entrants i per compartir com per esdevenir el plat fort d'una bona calçotada.
Bacallà amb romesco en papillota de col a la brasa
A l'últim, una recepta innovadora i saborosa que combina un filet de peix servit en una fulla de col. No és estrany acompanyar els calçots amb una graellada de carn a la brasa, però potser és menys habitual veure bacallà en una calçotada. Una alternativa tan saludable com gustosa que, com no podia ser de cap altra manera, també va acompanyada de romesco.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: