El calamar és un producte molt agraït a la cuina, accepta tot tipus de coccions i elaboracions. El podem trobar en un saltejat, en arrossos, en sopes, farcit, a la planxa, a la romana i fins i tot en un entrepà. Gaudiu d'aquest cefalòpode tant gustós i amb tanta presència en el nostre receptari més tradicional.
Calamars a la planxa amb mongeta tendra
Cuinar els calamars a la planxa és una opció molt senzilla i efectiva, amb un tracte digne dels millors productes, ja que amb una cocció ràpida i superficial i amb un amaniment molt bàsic podem gaudir al màxim d'aquest ingredient. Com a guarnició, acompanyem el nostre amic cefalòpode d'un grapat d'hortalisses bullides, que al plat absorbiran els sucs de cocció que deixa anar el calamar i es realçarà el seu gust en sintonia amb el conjunt del plat.
Calamars farcits a l'antiga
Els calamars farcits són una de les grans delícies del nostre receptari tradicional. Aprofitem la forma del tub de calamar net com a recipient, al qual introduïm un farcit amb la carn de porc com a protagonista, a més de pa remullat amb llet per espessir, i ous durs ratllats. Les potes del calamar les podeu picar, cuinar-les i introduir-les al farcit, o bé saltar-les a banda per acompanyar el calamar farcit.
Mandonguilles de calamar
El guisat que us presentem a continuació incorpora carn i marisc dins la mateixa mandonguilla, ja que les fem amb carn de porc picada i calamar saltat ben trinxat. El procediment és el mateix que fem per cuinar les mandonguilles: les enfarinem, les fregim en una cassola, les retirem, i en el mateix oli fem un sofregit on incorporarem les mandonguilles i ho cobrirem amb aigua o brou, amb una bona estona de xup-xup que ho amorosirà tot plegat.
Estofat de llenties amb calamars Becky Lawton
Si us agraden les llenties, o els llegums en general, i les voleu gaudir d'una manera menys pesada que els clàssics plats de cullera, xoriço i cassola, us presentem aquesta opció fresca i ràpida. Només farà falta saltar les llenties amb els calamars, i alguna hortalissa, perfumant-ho finalment amb el toc d'all i julivert que sempre acostuma a acompanyar els cefalòpodes.
Cansalada setinada amb calçots i calamars
Una recepta de la gran Mey Hofmann protagonitzada per tres elements principals: un de marí, un d'animal i un de terrestre. Coem la cansalada amb el brou, fins que la primera estigui ben tendra i impregnada de brou que haurà reduït, acompanyat de les diminutes cebes que tant alegren els plats que acompanyen amb la seva dolçor. Amb els calçots cuits al forn i el calamar, senzillament marcat, acabem de muntar un plat d'una gran senzillesa i equilibri.
Cuscús de calamars i bròquil Becky Lawton
Fer un cuscús és una molt bona opció per gaudir d'un plat nutritiu, fresc i amb molta aroma. El que us proposem a continuació el fem amb moltes hortalisses, llegums i calamars, i en resulta una recepta molt completa des del punt de vista nutricional. La senzillesa de l'elaboració el converteix en un plat de cuina quotidiana, només fa falta coure el cuscús, cosa que es fa ràpidament, se salten les hortalisses i el calamar i s'hi afegeixen els llegums. Ho podeu perfumar amb comí, canyella i clau, per donar-hi un aire més genuí de cuina marroquina.
Sandvitx de calamars
Una de les maneres més curioses de menjar els calamars és en un entrepà. En alguns indrets fins i tot és un dels plats més emblemàtics, tot i no tenir mar. El pa que hem escollit és una 'focaccia', molt esponjosa i especiada, a la qual introduirem calamars saltats, ceba, tomàquet, ametlles i les aromes del pebre negre i el pebre vermell. Ho podeu acompanyar també d'un allioli suau, o d'una maionesa fresca, de coriandre o menta.
Risotto d'espàrrecs verds i gorgonzola
No hi podia faltar un arròs, on tot element marí hi té reservat un lloc d'honor. Acompanyem el calamar d'una hortalissa que sempre queda bé als arrossos i es porta molt bé amb els productes de mar: la carxofa. Per fer un arròs negre podeu afegir tinta de calamar al sofregit, o bé barrejar-ne una mica amb el brou de peix, tot i que en aquest cas us proposem fer-ho amb un brou comercial especial per a arròs negre. Si voleu que quedi més melós, incorporeu el brou de mica en mica i remeneu l'arròs perquè deixi anar el midó.
Amanida de fruita vermella, mar i oli (DOP Les Garrigues) Enrique Marco
Aquesta recepta és com una coca vertical, ja que el pa de coca torrat envolta un preparat a base de calamars, tomàquet, pebrot i gambes. Ompliu l'interior del cercle de pa amb diferents capes de cada element del plat, de manera que es van acumulant els sucs de cada ingredient, tot coronant-ho amb una gamba, marcada a la planxa, i amanit finalment amb un oli d'all i unes fulles d'alfàbrega.
Sopa d'espelta amb calamar, pèsols i cruixent de porro Becky Lawton
I, per acabar, una sopa. Un plat de cullera amb l'espelta com a protagonista, un cereal subespècie del blat que últimament s'ha posat molt de moda. Es relaciona el seu consum amb una dieta saludable, ja que és una gran font de vitamines, minerals i fibra. La deixem en remull tota la nit perquè s'hidrati i després la cuinem una hora i mitja, com si d'un llegum es tractés.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: