Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista 'Receptes by CUINA'

'Receptes by CUINA' és una revista trimestral editada pel CUINA

Portada 'Receptes by CUINA' número 8
Receptes by Cuina núm. 8. Hivern 2018

Bon Nadal! Els millors menús per a les millors festes de l'any

En aquest número

7 menús nadalencs

Les festes de Nadal giren al voltant de la taula, sigui un dinar o un sopar, així que us proposem uns menús per gaudir cuinant i menjant.

Una bona escudella i carn d'olla, canelons, pollastre de pagès farcit, torrons, les tradicional galetes de Nadal... no poden faltar a taula els plats més típics d'aquesta època, però això no vol dir que no pugueu incorporar noves propostes i plats més lleugers, però igualment saborosos. Tot és possible quan es tracta de fer de la taula una festa per a tothom.

Ho sabies?

Si sou dels que teniu sempre desig de menjar alguna cosa dolça, ho podeu fer sense prendre sucre.

Sa però amb molt de gust

La cuina saludable sovint s’associa a gustos avorrits, austers i insulsos. Però tampoc no pensem que la cuina més especiada pugui ser saludable.

Text: Núria Coll

Al mal temps... plats ben calents

A l'hivern volem plats que ens reconfortin i ens escalfin el cos, però també receptes que siguin delicioses

  • Guisat de vedella
  • Sopa d'espelta amb calamar, pèsols i cruixent de porro
  • Sopa barrejada d'arròs, carxofes i pernil
  • Aranges gratinades

Receptes per menys de 5 euros

Menjar bé per pocs diners ès fàcil si sabeu com fer-ho. Us aconsellem que doneu un cop d'ull a aquestes receptes.

  • Sopa ràpida d'all, torrada i gratinada
  • Cigrons amb espinacs
  • Escarola i fesols amb romesco
  • 'Tortiglioni' amb salsitxes i espinacs
  • Pollastre amb curri amb plàtan verd
  • Mandonguilles de peix
  • Trinxat diferent
  • Macedònia d'hivern
  • Poma al forn amb crema de taronja

Menú de mercat

Us presentem un àpat en què els protagonistes són els aliments frescos de temporada.

  • Pop, porros, patates, carbassa i olives
  • Hummus de mongetes seques
  • Rotlles de vedella farcits de mozzarella
  • Pastís d'arròs i clementines

La recepta dels restaurants arròs i peix

Arròs de nècora amb gambetes.

Llavors

Nutrients concentrats

Segur que heu sentit a parlar de les nombroses propietats de les llavors. Doncs aquí teniu algunes propostes per aprofitar-les totes.

  • 'Chirashi', arròs amb 'crudités'
  • Pita de pollastre especiat
  • Xapata de fajol i llavors de kamut
  • Quiche vegana de porros
  • Gelat de sèsam negre

En primera plana

Voleu cuinar la portada de Receptes by CUINA? Aquí la teniu. Aquesta corona pot ser un tortell de Reis o unes postres excel·lents per aquest Nadal.

  • Corona de fruites vermelles

Nadal en 10 minuts

Per Nadal voldríem que el dia tingués 25 hores per tenir temps de fer-ho tot. No coneixem la fórmula per aturar el rellotge i donar-vos un cop de mà, però sí que us podem oferir quatre receptes i sis trucs perquè el temps no sigui cap problema!

  • Còctels
  • Entrecot a la vinagreta
  • Gotet nadalenc
  • Petites mossegades

Text: Ferran Caldés / Receptes i cuina: Jani Raasikoski / Foto: AJJ Estudi / Estilisme: Natalia Mazzarella

Croquetes

Receptes rodones

Cruixents per fora i tendres per dins, són una de les receptes més estimades per tots els públics. Us fem algunes propostes, salades i també dolces.

  • Croquetes d'arròs amb llet, crema freda de torró i taronja
  • Croquetes de bacallà
  • Croquetes de polenta farcides de gorgonzola i mascarpone
  • Croquetes de lluç
  • Croquetes de pernil i pipes
  • Croquetes líquides d'espinacs a la catalana
  • Croquetes de xocolata amarga i rocafort

El xef a casa

L'arròs 'foodie' de muntanya

Tant en Miguel com l'Ariadna tenen un perfil gastronòmic a Instagram i, alhora, escriuen el blog www.foodyinggourmet.es sobre restaurants, receptes i viatges. En aquestes pàgines cuinen amb Pep Nogué un plat d'arròs molt saborós

  • Arròs de mutanya amb ànec i bolets

Garoines

El sabor marí intens i la textura suau i tova, juntament amb una closca rodona i plena de punxes, són les característiques principals d'aquest eriçó de mar sense terme mitjà: o t'apassiona o el rebutges. Típic de la costa rocallosa, a l'Empordà en són consumidors habituals de setembre a maig, tot i que és al gener i al febrer quan les garoines són més plenes, tenint en compte què és la temporada alta de reproducció i que ens en mengem les gònades... o sigui, l'aparell genital!

Text: Carme Melià / Receptes: David Caballero / Foto i cuina: Food photo / Cristina Rivarola

Masterclass

Tofu

D’origen asiàtic, ha passat a formar part de moltes dietes vegetarianes i/o veganes com a substitutiu de la carn. De textura ferma i de color blanc, se sol trobar en forma de cubs i té un alt valor proteic i molt poques calories. Com que té un gust neutre, és ideal per combinar amb qualsevol altre aliment.

  • Mel i tofu

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Verdures com mai us les heu menjat

Hi ha moltes més opcions que bullir, saltar o fer les verdures al vapor. Atreviu-vos a descobrir tot un món de possibilitats.

  • Pastís de carbassa amb vainilla
  • Coca de sègol amb verdures, botifarra i formatge de cabra
  • Carpaccio de remolatxa
  • Crema d'api-rave i formatge
  • Wok de bròquil i xiitake
  • Formatge Tou dels Til·lers, patates i escarola
  • Hummus de pastanaga
  • Gratinat de verdures amb mozzarella i herbes
  • 'Crumble' de rocafort i porros

Fruita dessecada: una font de salut

La fruita deshidratada té un valor nutritiu superior al de la fruita natural, ja que en treure l'aigua, els nutrients es concentren molt més- Amb la gamma de Borges de Temporada podreu descobrir-ne tots els beneficis.

  • Paquets farcits de dàtils
  • Filet de porc a la welligton amb prunes
  • Barretes de civada amb orellanes i dàtils

Tortells

De massapà, de nata o de crema, el tortell no pot faltar mai a la taula el dia de Reis. Gemma Calofent, del blog La cuina de casa, reversiona aquest pastís que emociona grans i petits: de la recepta tradicional al de nata, que també s'ha fet molt popular, a un de més atrevit, amb pasta choux. Propostes a l'abast de tothom.

  • Tortell de pasta choux amb crema
  • Tortell de pasta de full amb nata
  • Tortell de briox amb massapà

I per berenar?

Les tardes d'hivern convides a quedar-se a casa i recuperar l'hàbit de preparar i gaudir d'un bon berenar per a grans i petits

  • Galetes de Parmigiano Reggiano
  • Pa de kamut, remolatxa i llavors de carbassa
  • Batut d'avellana i mandarina
  • 'Wrap' de truita amb julivert i formatge de cabra
  • Iogurt amb figues, nabius, nous i 'açaí'

Torró de galetes

Núria mediterrània

Pasta de full

Amb un toc de distinció

Cruixent, delicada, refinada, lleugera, de textura sublim... El millor és que la tasteu i comproveu que tots aquests elogis són pocs per a aquesta massa, que, a més, és un ingredient molt versàtil.

  • Dònuts de pasta de full
  • Bou a la borgonyona servit dins de pasta de full
  • Pasta de full amb xocolata i ametlles carramel·litzades
  • Canonets farcits de crema de gerds
  • Espirals farcits de pesto vermell i verd
  • Rotlles amb salsitxa
  • Pastissets tatin de poma

Fora de carta

Tastem cuines d'aquí i d'allà, i descobrim propostes en què els ingredients de proximitat i els productos artesans recuperen protagonisme

Al celler

Regala Penedès

Entre Montserrat i el Mediterrani, la DO Penedès disposa d'una gran varietat de microclimes de la qual resulta la diversitat dels vins. Tot i que el xarel·lo i els vins blancs en general són els més habituals a la zona, hi trobareu vins negres i rosats esplèndids, com també escumosos d'alta qualitat, sota el distintiu de Clàssic Penedès.

Per a gurmets

Salva cremasco a Nebbiolo

De la regió italiana de la Llombardia ens arriba un formatge lligat a la tradició de la pagesia de la zona del Cremasco, elaborat amb llet de vaca.

Foto: Enrique Marco

Tot el Nadal

Als mercats de Barcelona

Els barcelonins —i els forans que baixen a la capital aquests dies— no han d’anar gaire lluny per tenir-ho tot a punt per Nadal. A la ciutat els esperen 39 mercats plens de parades que ofereixen el bo i millor de l’any. 

Text: Clara Puig / Foto: Enrique Marco

Taula reservada

Veïns del bo i millor del Parc Agrari

El renovat Ona Nuit, del Prat de Llobregat, posa l’accent encara més en el valor del producte.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Postal gastronòmica

Paradoxes culinàries

L’any 2010, Bèlgica va demostrar que un país funcionava sense govern central. Una contradicció més d’un país de paradoxes que es traslladen, en part, als plats nacionals.

Text: Caterina Úbeda / Foto: Thinkstock

Gastropistes

Penseu-vos-les totes!

Ja ho diu el refrany: qui menja sopes… se les pensa totes! Nosaltres, sobretot, volem tastar les deu sopes d’arreu del món que hem seleccionat, amb els restaurants on podeu escalfar —i satisfer!— el paladar.

Text: Carme Melià / Il·lustració Nik Neves

Tant de gust

Fruita seca i més

Ca Rosset produeix avellanes, ametlles i oli d’oliva de camps propis a Vilallonga del Camp, al costat de Valls.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

L'adreça

El nou temple de les bones carns

Sanmartí, una nissaga centenària de carnissers sabadellencs, des de fa poc més d’un any té parada al Mercat Central de la ciutat, on fa dècades ja eren reconeguts per l’aviram. Àlex Castany Sanmartí hi desplega el seu coneixement al voltant de la carn vermella.

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Decàleg

Blaus

El florit saborós

Són els formatges dels més formatges! D'aroma penetrats i un gust intens i picant, els blaus no admeten mitges tintes: o et tornes boig o no els pots ni veure. Ho confessem, a nosaltres ens fan embogir.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Calendari

Hivern

S’acosten els àpats de Nadal i, per no acabar embafats, us ajudem a depurar-vos amb les verdures més adients per acomiadar l’any.

VS Producte

TRIA bé!

Barcelona i Madrid, Sabadell i Terrassa, Villarriba i Villabajo... Hi ha rivalitats que no se sap d'on vénen, però que semblen insalvables. La de Reus i Tarragona sí que sabem d'on ve i hem decidit posar-la sobre la taula. Aquest més, parlem d'avellanes i d'ametlles!

Text: Ferran Caldés / Foto: Thinkstock

És fàcil

Bossetes de te elegants

Una manera pràctica i glamurosa de preparar les infusions més originals i saboroses. Aquesta és una idea útil i divertida per posar una nota de color a la taula!

Foto: Becky Lawton

Entrevista

Salah Jamal

Dermatòleg nascut a Palestina i resident a Catalunya, Salah Jamal és l’autor d’un dels llibres de cuina àrab més venuts, que s’acaba de reeditar amb noves propostes i il·lustracions.

Text: Ferran Caldés

Receptes

Galets farcits de brandada de bacallà amb serrat d’ovella

‘Blinis’ variats

Caneló de codonyat amb pera i escarola

Arbre de verdures en tempura

Amanida Cèsar amb cabdells

Escarola i fesols amb romesco

Cigrons amb espinacs

Trinxat diferent

Hummus de mongetes seques

Quiche vegana de porros

Petites mossegades

Carpaccio de remolatxa

Wok de bròquil i xiitake

Hummus de pastanaga

Formatge Tou dels Til·lers Roi, patates i escarola

‘Crumble’ de rocafort i porros

Gratinat de verdures amb mozzarella i herbes

Espirals farcits de pesto vermell i verd

Pollastre de pagès farcit

Canelons de peix

Filet farcit de foie

Llagosta confitada amb puré de trompetes de la mort

Pit de pollastre confitat amb mango i olives negres

Strogonoff vegetarià

Galantina d’ànec amb taronja

Quiche de bolets i gambes

Guisat de vedella

‘Tortiglioni’ amb salsitxes i espinacs

Pollastre amb curri amb plàtan verd

Mandonguilles de peix

Pop, porros, patates, carbassa i olives

Rotlles de vedella farcits de mozzarella

‘Chirashi’, arròs amb ‘crudités’

Pita de pollastre especiat

Entrecot de vedella amb vinagreta

Remenat d’ous, garoines i salsa rouille

Coca de cebiche de garoines i corball

Risotto de garoines amb nyora i formatge d’ovella

Coca de sègol, verdures, botifarra i formatge de cabra

Bou a la borgonyona servit dins de pasta fullada

Tronc de Nadal

Galetes de fajol, cacau i gingebre

Polvorons amb ametlles i dàtils

Torró fúcsia

Flam de torró de Xixona

Aranges gratinades

Macedònia d’hivern

Poma al forn amb crema de taronja

Pastís d’arròs i clementines

Gelat de sèsam negre

Corona de fruites vermelles

Gotet nadalenc

Mel i tofu

Pastís de carbassa amb vainilla

Tortell de pasta choux amb crema

Tortell de pasta de full amb nata

Tortell de brioix amb massapà

Dònuts de pasta de full

Pasta de full amb xocolata i ametlles caramel·litzades

Canonets farcits de crema de gerds

Pastissets Tatin de poma

Sopa de llenegues amb galet, tofu i miso

Sopa de marisc de Cambodja

‘Masoor Dal’, sopa índia de llenties vermelles

Sopa d’espelta amb calamar, pèsols i cruixent de porro

Sopa barrejada d’arròs, carxofes i pernil

Sopa ràpida d’all torrada i gratinada

Crema de coliflor i porro amb garoines i poma

Crema d’api-rave i formatge

Croquetes d’arròs amb llet, crema freda de torró i taronja

Croquetes de bacallà

Croquetes de polenta farcides de gorgonzola i mascarpone

Croquetes de lluç

Croquetes de pernil i pipes

Croquetes líquides d’espinacs a la catalana

Croquetes de xocolata amarga i rocafort

Xapata de fajol i llavors de kamut

Galetes de Parmigiano Reggiano

Pa de kamut, remolatxa i llavors de carbassa

‘Wrap’ de truita amb julivert i formatge de cabra

Iogurt amb figues, nabius, nous, pipes i ‘açaí’

Rotllets amb salsitxa

Cava, ginebra i llima

Còctels

Batut d’avellana i mandarina

Últims números publicats
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: