Bon Nadal! Els millors menús per a les millors festes de l'any
7 menús nadalencs
Les festes de Nadal giren al voltant de la taula, sigui un dinar o un sopar, així que us proposem uns menús per gaudir cuinant i menjant.
Una bona escudella i carn d'olla, canelons, pollastre de pagès farcit, torrons, les tradicional galetes de Nadal... no poden faltar a taula els plats més típics d'aquesta època, però això no vol dir que no pugueu incorporar noves propostes i plats més lleugers, però igualment saborosos. Tot és possible quan es tracta de fer de la taula una festa per a tothom.
Ho sabies?
Si sou dels que teniu sempre desig de menjar alguna cosa dolça, ho podeu fer sense prendre sucre.
Sa però amb molt de gust
La cuina saludable sovint s’associa a gustos avorrits, austers i insulsos. Però tampoc no pensem que la cuina més especiada pugui ser saludable.
Al mal temps... plats ben calents
A l'hivern volem plats que ens reconfortin i ens escalfin el cos, però també receptes que siguin delicioses
- Guisat de vedella
- Sopa d'espelta amb calamar, pèsols i cruixent de porro
- Sopa barrejada d'arròs, carxofes i pernil
- Aranges gratinades
Receptes per menys de 5 euros
Menjar bé per pocs diners ès fàcil si sabeu com fer-ho. Us aconsellem que doneu un cop d'ull a aquestes receptes.
- Sopa ràpida d'all, torrada i gratinada
- Cigrons amb espinacs
- Escarola i fesols amb romesco
- 'Tortiglioni' amb salsitxes i espinacs
- Pollastre amb curri amb plàtan verd
- Mandonguilles de peix
- Trinxat diferent
- Macedònia d'hivern
- Poma al forn amb crema de taronja
Menú de mercat
Us presentem un àpat en què els protagonistes són els aliments frescos de temporada.
- Pop, porros, patates, carbassa i olives
- Hummus de mongetes seques
- Rotlles de vedella farcits de mozzarella
- Pastís d'arròs i clementines
La recepta dels restaurants arròs i peix
Arròs de nècora amb gambetes.
Llavors
Nutrients concentrats
Segur que heu sentit a parlar de les nombroses propietats de les llavors. Doncs aquí teniu algunes propostes per aprofitar-les totes.
- 'Chirashi', arròs amb 'crudités'
- Pita de pollastre especiat
- Xapata de fajol i llavors de kamut
- Quiche vegana de porros
- Gelat de sèsam negre
En primera plana
Voleu cuinar la portada de Receptes by CUINA? Aquí la teniu. Aquesta corona pot ser un tortell de Reis o unes postres excel·lents per aquest Nadal.
- Corona de fruites vermelles
Nadal en 10 minuts
Per Nadal voldríem que el dia tingués 25 hores per tenir temps de fer-ho tot. No coneixem la fórmula per aturar el rellotge i donar-vos un cop de mà, però sí que us podem oferir quatre receptes i sis trucs perquè el temps no sigui cap problema!
- Còctels
- Entrecot a la vinagreta
- Gotet nadalenc
- Petites mossegades
Croquetes
Receptes rodones
Cruixents per fora i tendres per dins, són una de les receptes més estimades per tots els públics. Us fem algunes propostes, salades i també dolces.
- Croquetes d'arròs amb llet, crema freda de torró i taronja
- Croquetes de bacallà
- Croquetes de polenta farcides de gorgonzola i mascarpone
- Croquetes de lluç
- Croquetes de pernil i pipes
- Croquetes líquides d'espinacs a la catalana
- Croquetes de xocolata amarga i rocafort
El xef a casa
L'arròs 'foodie' de muntanya
Tant en Miguel com l'Ariadna tenen un perfil gastronòmic a Instagram i, alhora, escriuen el blog www.foodyinggourmet.es sobre restaurants, receptes i viatges. En aquestes pàgines cuinen amb Pep Nogué un plat d'arròs molt saborós
- Arròs de mutanya amb ànec i bolets
Garoines
El sabor marí intens i la textura suau i tova, juntament amb una closca rodona i plena de punxes, són les característiques principals d'aquest eriçó de mar sense terme mitjà: o t'apassiona o el rebutges. Típic de la costa rocallosa, a l'Empordà en són consumidors habituals de setembre a maig, tot i que és al gener i al febrer quan les garoines són més plenes, tenint en compte què és la temporada alta de reproducció i que ens en mengem les gònades... o sigui, l'aparell genital!
Masterclass
Tofu
D’origen asiàtic, ha passat a formar part de moltes dietes vegetarianes i/o veganes com a substitutiu de la carn. De textura ferma i de color blanc, se sol trobar en forma de cubs i té un alt valor proteic i molt poques calories. Com que té un gust neutre, és ideal per combinar amb qualsevol altre aliment.
- Mel i tofu
Verdures com mai us les heu menjat
Hi ha moltes més opcions que bullir, saltar o fer les verdures al vapor. Atreviu-vos a descobrir tot un món de possibilitats.
- Pastís de carbassa amb vainilla
- Coca de sègol amb verdures, botifarra i formatge de cabra
- Carpaccio de remolatxa
- Crema d'api-rave i formatge
- Wok de bròquil i xiitake
- Formatge Tou dels Til·lers, patates i escarola
- Hummus de pastanaga
- Gratinat de verdures amb mozzarella i herbes
- 'Crumble' de rocafort i porros
Fruita dessecada: una font de salut
La fruita deshidratada té un valor nutritiu superior al de la fruita natural, ja que en treure l'aigua, els nutrients es concentren molt més- Amb la gamma de Borges de Temporada podreu descobrir-ne tots els beneficis.
- Paquets farcits de dàtils
- Filet de porc a la welligton amb prunes
- Barretes de civada amb orellanes i dàtils
Tortells
De massapà, de nata o de crema, el tortell no pot faltar mai a la taula el dia de Reis. Gemma Calofent, del blog La cuina de casa, reversiona aquest pastís que emociona grans i petits: de la recepta tradicional al de nata, que també s'ha fet molt popular, a un de més atrevit, amb pasta choux. Propostes a l'abast de tothom.
- Tortell de pasta choux amb crema
- Tortell de pasta de full amb nata
- Tortell de briox amb massapà
I per berenar?
Les tardes d'hivern convides a quedar-se a casa i recuperar l'hàbit de preparar i gaudir d'un bon berenar per a grans i petits
- Galetes de Parmigiano Reggiano
- Pa de kamut, remolatxa i llavors de carbassa
- Batut d'avellana i mandarina
- 'Wrap' de truita amb julivert i formatge de cabra
- Iogurt amb figues, nabius, nous i 'açaí'
Torró de galetes
Núria mediterrània
Pasta de full
Amb un toc de distinció
Cruixent, delicada, refinada, lleugera, de textura sublim... El millor és que la tasteu i comproveu que tots aquests elogis són pocs per a aquesta massa, que, a més, és un ingredient molt versàtil.
- Dònuts de pasta de full
- Bou a la borgonyona servit dins de pasta de full
- Pasta de full amb xocolata i ametlles carramel·litzades
- Canonets farcits de crema de gerds
- Espirals farcits de pesto vermell i verd
- Rotlles amb salsitxa
- Pastissets tatin de poma
Fora de carta
Tastem cuines d'aquí i d'allà, i descobrim propostes en què els ingredients de proximitat i els productos artesans recuperen protagonisme
Al celler
Regala Penedès
Entre Montserrat i el Mediterrani, la DO Penedès disposa d'una gran varietat de microclimes de la qual resulta la diversitat dels vins. Tot i que el xarel·lo i els vins blancs en general són els més habituals a la zona, hi trobareu vins negres i rosats esplèndids, com també escumosos d'alta qualitat, sota el distintiu de Clàssic Penedès.
Per a gurmets
Salva cremasco a Nebbiolo
De la regió italiana de la Llombardia ens arriba un formatge lligat a la tradició de la pagesia de la zona del Cremasco, elaborat amb llet de vaca.
Tot el Nadal
Als mercats de Barcelona
Els barcelonins —i els forans que baixen a la capital aquests dies— no han d’anar gaire lluny per tenir-ho tot a punt per Nadal. A la ciutat els esperen 39 mercats plens de parades que ofereixen el bo i millor de l’any.
Taula reservada
Veïns del bo i millor del Parc Agrari
El renovat Ona Nuit, del Prat de Llobregat, posa l’accent encara més en el valor del producte.
Postal gastronòmica
Paradoxes culinàries
L’any 2010, Bèlgica va demostrar que un país funcionava sense govern central. Una contradicció més d’un país de paradoxes que es traslladen, en part, als plats nacionals.
Gastropistes
Penseu-vos-les totes!
Ja ho diu el refrany: qui menja sopes… se les pensa totes! Nosaltres, sobretot, volem tastar les deu sopes d’arreu del món que hem seleccionat, amb els restaurants on podeu escalfar —i satisfer!— el paladar.
Tant de gust
Fruita seca i més
Ca Rosset produeix avellanes, ametlles i oli d’oliva de camps propis a Vilallonga del Camp, al costat de Valls.
L'adreça
El nou temple de les bones carns
Sanmartí, una nissaga centenària de carnissers sabadellencs, des de fa poc més d’un any té parada al Mercat Central de la ciutat, on fa dècades ja eren reconeguts per l’aviram. Àlex Castany Sanmartí hi desplega el seu coneixement al voltant de la carn vermella.
Decàleg
Blaus
El florit saborós
Són els formatges dels més formatges! D'aroma penetrats i un gust intens i picant, els blaus no admeten mitges tintes: o et tornes boig o no els pots ni veure. Ho confessem, a nosaltres ens fan embogir.
Calendari
Hivern
S’acosten els àpats de Nadal i, per no acabar embafats, us ajudem a depurar-vos amb les verdures més adients per acomiadar l’any.
VS Producte
TRIA bé!
Barcelona i Madrid, Sabadell i Terrassa, Villarriba i Villabajo... Hi ha rivalitats que no se sap d'on vénen, però que semblen insalvables. La de Reus i Tarragona sí que sabem d'on ve i hem decidit posar-la sobre la taula. Aquest més, parlem d'avellanes i d'ametlles!
És fàcil
Bossetes de te elegants
Una manera pràctica i glamurosa de preparar les infusions més originals i saboroses. Aquesta és una idea útil i divertida per posar una nota de color a la taula!
Entrevista
Salah Jamal
Dermatòleg nascut a Palestina i resident a Catalunya, Salah Jamal és l’autor d’un dels llibres de cuina àrab més venuts, que s’acaba de reeditar amb noves propostes i il·lustracions.