Bon Nadal: Mil idees per sorprendre a taula!
7 menús nadalencs per a tots el públics
Fer content a tothom és més fàcil del que sembla. Proveu-ho amb aquestes receptes per als àpats de festa!
Aquests dies, tot són reunions al voltant de la taula, però és cert que els gustos culinaris van canviant. Per això us fem set propostes de menús festius per a tots els públics: plats tradicionals, vegetarians, per als petits de la casa, per als que no saben cuinar i, fins i tot, un menú take away per menjar allà on us porti el Nadal.
Per a principiants
Plats que sempre surten bé
Nadal és menjar, beure, compartir i també cuinar. I no cal ser un professional per deixar els convidats amb la boca oberta.
- Miniamanides amb flor de parmesà
- Llagosta al forn
- Pastís tatín de fruita seca i dessecada
Visca la tradició
Plats de sempre
Aquests dies és gairebé obligat recuperar algun plat del receptari tradicional perquè sense ells el Nadal no és el mateix!
- Caldereta de rap
- Torró de rovell d'ou
- Guatlles farcides
Amb un toc exòtic
Àpats festius diferents
Si és per fer contents els comensals, a la cuina tot s’hi val. Ara que està de moda experimentar, poseu-hi un toc diferent.
- Amanida d'arròs negre i gambes vermelles
- Llom de salmó fumat amb wasabi
- Milfulls amb Chutney de pinya
Per a vegetarians
Penseu en verd
Aquí en teniu uns quants exemples que aquests dies no tot ha de ser capó, carn d’olla o canelons.
- Rodonets de nadal
- Escudella vegetal
- Pastís de pastanaga i nou
Take away
Emporteu-vos-les on vulgueu
Si aquestes festes no penseu parar quiets, aquestes són les vostres receptes: prepareu-les i us les podreu menjar a qualsevol lloc.
- 'Fish and chips' de gambes wonton
- Amanida d'ostres i olives
- Torró de llimona i xocolata blanca
Unes festes ben dolces
Per als més llaminers
Els dolços nadalencs són massa temptadors per resistir-s’hi, així que només us podem dir: tasteu-los!
- Pastís de Nadal
- Arbre de xocolata, ametlles i pebre rosa
- Panettone de fruites
Diversió al plat Nadal amb nens
Diversió al plat
Propostes perquè els més petits no es vulguin aixecar de la taula.
- Pannacotta amb bufanda vermella
- Cartes amb missatges saludables
- Llom a la pinya
Ho sabies?
Com reaprofitar en plats de festa
Aprèn a cuinar de manera sostenible també aquests dies en què sembla que l’excés és la norma
Olives
Vigileu que les olives que compreu no tinguin additius, com el glutamat monosòdic
Perquè té tan bona fama l’oli d’oliva i de les olives només sentim que engreixen i que, per tant, n’hem de limitar el consum? Aquesta mala premsa de les olives no té cap sentit. Tenen un poder nutricional tan excepcional com l’oli que se n’extreu.
- Gaspatxo de cirera amb alvocat, coca fregida i 'tapenade' de Kalamata
En versió mini
Si a l’hora de menjar us agrada tastar una mica de tot, aquestes receptes us encantaran. Podeu servir-les com a tapa, com a entrant, a mitja tarda per acompanyar un beure... A petites dosis, totes les temptacions estan permeses.
- Mercenàries
- Sushi de remolatxa i xirivia
- Bunyols de bacallà
- Xampinyons farcits de búrgul
Per compensar...plats per a l’endemà
Després dels menús nadalencs, algunes propostes més lleugeres per ajudar a pair tots els excessos d’aquests dies.
- Guisat d'espinacs i cigrons
- Tártar d'algues a la mostassa
- Fulles de remolatxa amb arròs i vinagre
- Curri ved de veruda i calamars
- Turbot a la brasa amb iuca, all i julivert
- Carbassa farcida de vedella
- Sopa de pollastre udon
- Gelatina bicolor
- Gelats de pal de meló i ceps
Menú de mercat
Us presentem un àpat on els protagonistes són els aliments frescos que hem trobat a les parades dels Mercats de Barcelona.
- Crema de porro amb fredolics
- Bacallà confitat amb brou de carxofes
- Pollastre a la mostassa
- Pastís de llimona
Cinc trucs per estalviar temps a la cuina
Es pot menjar sa i bo sense haver de passar moltes hores a la cuina. Per això us portem uns quants trucs que aquestes festes us permetran cuinar sense estressar-vos.
Broquetes : no calen coberts
Una bona opció si teniu convidats o per a un àpat informal. Fàcils de preparar i, sobretot, de menjar !
- Broqueta de peix espasa
- Pollastre a les herbes
- Broqueta de peix espasa
- Broquetes de gambes amb coco
Cols
Una família molt nombrosa
Tenen tantes propietats i n’hi tantes per triar que és gairebé obligat incloure-les als menús, ara que n’és temporada.
- Moniato rostit amb bròquil
- Gyozes de bolets i gambes amb col
- Sopa de bolets i col
- Kale xip thai
- Hamburguesa vegana amb bròquil
- Cuscús de calamars i bròquil
Aquest Nadal dinem amb Marc Ribas
Aquest cop no és ell qui s’ha ficat al nostre menjador a primera hora de la tarda des de la pantalla de la
tele. Som nosaltres que hem entrat a la seva cuina perquè ens prepari un menú nadalenc diferent i al seu estil: receptes amb ingredients de proximitat i pensades perquè no deixem perdre gens de menjar.
- Capó al forn
- Canelons de terregada
- Gelat de torró
- Galetes de ginjebre
Fruita: més enllà de les postres
De l’aperitiu al plat principal, les fruites tenen més possibilitats de les que mai hauríeu imaginat. Us en descobrim algunes!
- Slaw salad
- Amanida tèbia amb endívies i escarola
- Barreja de bolets, verdura i fruita
- Garrí rostit amb mango
Amb formatge tot és més bo
Té la virtut de millorar els plats que toca. Comproveu-ho en aquestes receptes!
- Sopa d'espigalls i crema de formatge
- Quiche amb pernil cuit i formatge comté
- Pizzes de salmó i burrata
- Quiches d'espinacs i mató
- Piadina de verdura i tête de moine
- Pastís de formatge, llimona i figues
Pizzes d'autor
El Nonna Maria de Barcelona estrena cada mes del calendari amb una pizza diferent, que els ‘regala’ algun gran xef del país. Aquí en teniu quatre!
- Massa per a pizza
- Pizza Artus Martínez
- Pizza Nandu Jubany
- Pizza Carme Ruscalelda
- Pizza Atsushi Takata
En primera plana
Voleu cuinar la portada de Receptes by CUINA? Aquí la teniu. Us proposem uns canelons, sense pasta, però això sí amb la tradicional beixamel!
- Canelons de nadal sense pasta amb carn, foie i tòfona.
Masterclass d'infusions
Traslladar el gust, l’aroma o el color d’un producte a un líquid. Aquesta és la base de les infusions, que ens poden ser molt útils, a la cuina, per perfumar brou i per coure a baixa temperatura o al vapor. Propostes creatives que podem fer servir en fred i en calent, i amb més productes dels que ens imaginem!
- Gintònic infusionat amb clitòria
Polenta 'made in italy'
És fàcil de cuinar i de pair, apta per a persones amb celiaquia i molt nutritiva, però tot i això és poc habitual a la nostra cuina.
- Polenta amb estofat de senglar
Entrepans com mai els has vist
Són l’alternativa ràpida i senzilla a qualsevol dinar, però hi ha tot un món de possibilitats per al farcit i també per a la presentació.
- Entrepà de salmó i vegetals
- Mossegades de bistec tàrtar
- Sandvitx de calamars
- 'Bruschetta' de gall dindi a la planxa
Postres de músic
Els clàssics sempre tornen
Unes postres tradicionals que s’oferien als músics del carrer, d’aquí li ve el nom. Us les presentem una mica més elaborades, però amb els ingredients de sempre.
- Postres de músic
Dolç i sa
Nadal dolç
Els nostres tres Reis Mags no vénen d’Orient, sinó de la pastisseria Santacreu, de Viladecans, des d’on Jordi Bordas ens ha preparat aquestes tres propostes nadalenques. Torró, cava i tortell són ses majestats reials que, seguint l’estrella de Nadal, ompliran la taula de gustos i aromes dolces per completar els grans àpats festius.
- Tortell de reis
- Sorbet de cava
- Torró de Xixona i curri
Amb cava
Aporta riquesa de matisos a l’hora d’acompanyar el plat, però també com a ingredient.
- Foie gras cuit al cava
- Costelles de porc amb cava i poma
- Lluç al cava
Cuinem amb productes gurmets
L’alimentació de qualitat del nostre país s’aplega al Catalonia Gourmet, un clúster que agrupa una cinquantena d’empreses del sector. El cuiner Sergi de Meià s’ha inspirat en els seus productes per preparar aquestes receptes que podeu cuinar a casa.
- Arròs de verdures i garotes
- Crema de formatge de cabra amb verdures, coca, fruita seca i pera
Digueu: PA-TA-TA!
L’hortalissa més popular recupera protagonisme: ni engreixa tant com diuen ni és sinònim de menjar ràpid.
- Nyoquis de patates i idiazabal amb bolets i emulsió d'avellanes
- Parmentier de patata amb bolets confitats
- Truita de patates amb bacallà al pil-pil
- Puré de patates amb peres i crema de créixens
- Pastís de carn i patata
Campanya gastronòmica
Fora de carta
Tastem alguns dels productes més tradicionals i singulars de la nostra cuina i descobrim propostes en què els ingredients de proximitat són el més valora
Anem a les Jornades del Romesco a Cambrils i fem sobretaula amb Torrons Vicens i les creacions d'Alemany. Ens entaulem amb el restaurant Genial i visitem Casa Leopoldo al Raval.
Del Pirineu a la Costa Brava
Terra de pagesos i cuiners
Tasatem diferents elabroacions pirenaiques com el foia, l'arròs, les pomes i els làctics.
Taula reservada
La cuina que saber fer i que, a més, els agrada
A El Gravat, de Vic, el xef Oriol Sala defensaun estil eclèctic, però amb referents sòlids.
Postal gastronòmica
Gastronomia d'ocupació
Per Praga hi han passat el Sacre Imperi romanogermànic, el casal de Luxemburg, els hongaresos, la dinastia dels Habsburg i els alemanys. I això, a la cuina, es nota!
Gastropistes
Gastro Nadal
Segur que el pare Noel, el tió i els Reis Mags ja estan a ple rendiment pensant quins obsequis faran aquest any i quin menú prepararan. Us ajudem a triar els llocs on trobareu tot el que necessiteu per menjar-vos el Nadal!
Tant de gust
Artesans del porc
Quan Casa Sendra va estar a punt de desaparèixer, dos emprenedors en van rescatar la llonganissa més antiga.
L'adreça
Un tast del nord d'Itàlia a Montgat
En Renato ha volgut portar la cuina de la seva infantesa a Catalunya. Nonne e Bisnonne ofereix productes exclusius de la regió italiana del Piemont d’una qualitat insuperable i per a totes les butxaques. Ideal per als amants de la gastronomia italiana.
Decàleg
Ostres
Un tros de mar
L’imaginari popular les associa al luxe i el glamur, amb el cava com a company imprescindible, tot i que alguns bars d’ostres ja n’ofereixen tastos a preus populars. Sigui com sigui, les ostres són una delicadesa culinària d’extrems: o les adores o les odies. No hi ha mitges tintes!
Calendari
Hivern
Coneixeu productes dolços, fruta, peix, verdures i receptes de temporada
VS producte
Tria bé
Ja sabem que el caviar té un preu gairebé prohibitiu, i per això, en un mes en què procurem lluir-nos amb el menjar, us proposem dues alternatives al caviar que estan a l’abast de tothom i que donaran un toc d’originalitat i color a les vostres receptes.
És fàcil
Escalfadors per a tasses
Que bones que són les infusions ben calentes! I encara ho són més si tenim les mans protegides de l’escalfor de la tassa.
Entrevista
Charles Spence
Aquest catedràtic de Psicologia Experimental de la Universitat d’Oxford fa vint anys que investiga com percebem l’entorn. En aquest llibre, se centra en la ciència que hi ha darrere la cuina.
En xarxa
Webs i aplicacions que us ensenyen com menjar de manera més saludable, i llibres gastronòmics que no poden faltar al vostre prestatge per gaudir de la bona cuina.