Com a casa. Receptes per posar al dia els plats de la cuina de l'àvia
Sopes i purés
Doneu la benvinguda a la nova estació
Clàssiques o no, tant se val, qui digui que les sopes són avorrides no ha tastat aquestes opcions que us proposem: una sopa de ceba, una crema d'endívies amb pernil i una crema de remolatxa. Són tota una sorpresa!
Vitamina C
Taronges, llimones, kiwis i col kale
La tardor està a punt de començar i arriba carregada d'aliments que aporten nutrients per ajudar les defenses a estar en bona forma. Proveu aquestes receptes amb vitamina C:
- Conill amb llimona
- Flam de kiwi i plàtan
- Xips de col
Fruita seca
Nutrients i sabors concentrats
Si sou esportistes, si voleu millorar la dieta, per innovar a la cuina... La fruita seca és bona per a tothom i en qualsevol àpat. Aquestes receptes en són una mostra!
- Canelons de tofu, carbassa i nous
- Musclos al pesto de nous
- 'Porridge' amb plàtan i cacauets
Bolets. Els reis del bosc (i la taula) a la tardor
Els boscos amaguen un producte molt preuat a la tardor: els bolets. Anar-ne a buscar ens agrada tant com menjar-nos-els després. Tasteu-los en aquests tres plats:
- 'Pappardelle' de muntanya
- Ous remenats amb bolets saltats
- Amanida de ceps amb serrat d'ovella i vinagreta de pinyons
Carbasses, moniatos i pastanagues
Els colors de la natura envaeixen les receptes: el taronja és el protagonista i alegra els plats de tardor. Proveu aquests plats. No us hi podreu resistir!
- Trinxat amb bacó
- Gratinat de carbassa
- Pastís de carbassa i pastanaga
Guisats en cassola
Els productes, de temporada, però també les receptes, que heu de variar segons l'estació: ara és el moment de guisats i plats calents, com aquests:
- Olla tardorenca
- Cassoleta tolosana
- Mandonguilles de gambes i botifarra negra
Popostes de verema
El raïm, una de les fruites més dolces, es destina en un 70% a fer vi. Amb la resta, què podeu fer? Doncs aquí teniu algunes idees, i no només són postres.
- Amanida d'escarola i raïm amb burrata
- Mousse de mascarpone amb raïm i figues
- Sushi de col amb ànec i salsa de raïm
Ho sabíeu?
Us donem uns consells perquè amb el canvi d'estació, aprofiteu per planificar els menús i reviseu els hàbits a taula
Peixos oblidats
Només els restauradors més entesos en peix i que tenen bons contactes al mar cuinen peixos diferents i ofereixen uns plats nous i deliciosos
Us donem uns consells, us expliquem per què no heu de deixar de costat els peixos més desconeguts i us donem la recepta que té com a ingredient principal un dels peixos oblidats, la cassola d'oblada.
Convidats inesperats. Receptes per quedar bé
Què passa quan arriben a casa i irrompen en la vostra tranquil·la existència convidats que no esperàveu per dinar o sopar? Amb aquestes receptes quedareu com uns amfitrions excepcionals sense haver de complicar-vos.
- Patates amb sorpresa
- Canapès de tàrtar de salmó
- Coca d'anxoves
- Caramels d'oliva
Per gaudir a tota hora
Els Cocktail Natura de Borges us permetran menjar fruita seca 100% natural en qualsevol moment del dia i gaudir d'un aliment saludable, sense gluten i molt versàtil, amb la garantia Borges. Us els podeu menjar individualment o com a ingredients de plats com aquests:
- Tabule amb pastanaga, carbassó, pinyons i 'mix antiox' de Borges
- 'Cake pops' de xocolata i 'mix equilibrio' de Borges
Torna la xocolata
L'estiu no és l'època ideal per a la xocolata, ja que la calor fa difícil mantenir-la en bones condicions, però ara arriba el moment de recuperar aquest aliment, que és un bé de déus, com deien els asteques! Tasteu-la amb aquestes receptes:
- 'Green cao'
- Ulleres de xocolata i coco
- 'Latte' de xocolata, xili i canyella
- Pa d'espècies amb xocolata desfeta
Menú de mercat
Us presentem un àpat en què els protagonistes són els aliments frescos de temporada
- Coliflor, bròcoli i bastonets de formatge amb cama-secs
- Figues al forn amb taronja i avellanes
- Salmó amb salsa de vi negre
- Conill amb prunes
El mes del cim i tomba
De plat de pescadors a l'alta cuina
Fa 15 anys que es promociona aquest plat tan típic de Tossa. Cada mes de setembre, les taules de molts restaurants de la vila marinera serveixen aquesta recepta original dels pescadors, que solien preparar a la barca i que, ara, durant les jornades cada establiment mira de fer-se una mica seva.
Al pot petit. Atreviu-vos amb les conserves
Podreu gaudir de productes de temporada tot l'any i al vostre gust. Fer conserves a casa compensa!
- Escabetx de verdures
- Confitura de tomàquet i pebre negre
- Escabetx de sardines amb olives de Kalamata
La recepta de la portada
Voleu cuinar la portada de 'Receptes by CUINA'? Aquí la teniu: olla vegetariana de llegums
Prepareu un guisat que és una recepta completa i equilibrada; tot un àpat en un únic plat.
10 maneres de menjar amb cullera
Us expliquem l'origen i els secrets d'un dels estris de cuina que han viatjat més en el temps de manera quasi intacta i us donem aquestes receptes:
- Arròs cremós de carbassa i tòfona
- 'Laksa' de peix i marisc
- Bou a la borgonyona
- Crumble de fruites vermelles
Master class
Papillota
És ideal per a les coccions al forn o al vapor, però també per a la planxa, a la brasa o a la paella. El resultat més interessant d'aquesta tècnica s'obté quan cadascun dels elements que s'embolcallen es reuneixen al final, des del producte principal que s'ha cuinat, fins a la guarnició i l'amaniment. Ara, trieu: paper, fulla o silicona.
Reinterpretem la Castanyada
Castanyes, moniatos, carbasses... Els ingredients tradicionals d'aquesta festa són la base de noves propostes per celebrar-la de manera més original a la taula. Proveu amb aquestes receptes
- Merengues de Halloween
- Cruixents de moniato i curri
- Panellets de pastanaga i coco
- Sopa de castanyes amb ou escumat i bolets de temporada
- Broquetes de codonyat amb formatge cremós
Guarnicions en bona companyia
Habitualment estan en un segon pla, sí, però la guarnició pot salvar una recepta o enfonsar-la definitivament. Us proposem alguns acompanyaments tan bons, que fins i tot es podrien menjar sols:
- Farcellets de verdures
- Amanida sense enciam
- Pa de tomàquets secs
- Tempura de plàtan
Trucs dels grans xefs
Us donem uns trucs i unes receptes per aplicar-los d'aquests grans cuiners: Albert Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda, Eduard Xatruch, Carles Tejedor i Jordi Butrón
La cuina del país ha protagonitzat, els darrers 20 anys, una autèntica revolució, que han coprotagonitzat noms il·lustres com Adrià, Ruscalleda i Roca. La nostra gastronomia ha eixamplat la mirada cap a noves inquietuds: la cuina de l’Orient i altres cultures, l’interès per altres disciplines creatives i la investigació de nous productes, estris i processos químics i físics. De tot això n’han sortit una sèrie de tècniques i ingredients. Però ja podem aplicar-los a casa? És cert que cal una mica d’habilitat, però sis xefs ens expliquen com fer-ho i el cuiner Stéphane Poussardin ens proposa aquestes quatre receptes per experimentar a la nostra cuina.
- Pa amb tomàquet i pernil ibèric
- Llenguado amb escopinyes, espinacs, poma i emulsió de citronel·la
- After eight
- Esferificació
Una cassola valenciana
Carme Oltra, de Genovès (a la comarca valenciana de La Costera), va venir a Barcelona a visitar les seves nebodes. Li vam proposar que ens preparés una cassola d'arròs al forn, que ens van dir que feia boníssima, amb els consells de Pep Nogué.
Cuina mexicana. Un país al plat
La cuina mexicana és com la geografia d'aquell país: plena de sorpreses. Els ingredients exòtics li han donat un valor afegit i, potser per aquest motiu, ha guanyat tants adeptes arreu del món i és patrimoni immaterial de la humanitat. Encara no l'heu tast? ¡Ándele! Assaboriu-los amb aquests plats:
- 'Aguachile molcajeteado'
- 'Taco' de llengua a la graella
- 'Tacos' de llagosta
Fruits de tardor
Quan falten poques setmanes per a Tot Sants, Jordi Bordas, el nostre pastisser de capçalera, prepara massapà per elaborar uns panellets senzills, però boníssims. Aprofitant els fruits de temporada, Bordas ens vol temptar amb uns bombons de castanya irresistibles i uns pastissets de carbassa amb pipes que sorprendran els més llaminers. Receptes:
- Panellets d'ametlla, llimona i ordi
- Bombons de castanya
- Patissets de carbassa amb pipes
Fans de la quinoa
Aquesta llavor d’origen andí (no és un cereal, com molts es pensen) ha aconseguit convertir-se, per mèrits propis, en un aliment molt valorat i que guanya seguidors cada dia. Les propietats saludables i les opcions a la cuina en tenen la culpa. Us en donem quatre receptes:
- Fals risotto de carbassa i quinoa
- Quinoa verda
- Croquetes de quinoa i carbassa
- Suflé de quinoa
Gelat de nata i galetes Nuria
Us donem una recepta amb aquestes galetes Birba, elaborades amb ingredients 100% naturals i de primera qualitat
Amb molta energia. Receptes per a la tornada
Després de les vacances i per afrontar la tornada a la feina, a l'escola... i fins i tot, també al 'gym', us caldran propostes sanes i nutritives com aquestes:
- Hamburgueses de llenties vermelles
- Papillota de llobarro amb verdures i tòfona
- Cuscús amb figues
- Tatin d'albergínies amb picada de tomàquet i pebrot
- Pop a la brasa amb parmentier i pebre vermell fumat
Fora de carta
Tastem alguns dels productes més tradicionals i singulars de la nostra cuina i descobrim propostes en què els ingredients de proximitat són el més valorat
Anem a la Festa de l'Anxova de l'Escala i a la Fira del Torró d'Agramunt, visitem l'exposició 'El farcell de la postguerra' (Museu d'Història de Catalunya) i ens entaulem als restaurants Spark-Taller de Brasa (Barcelona), La Vella Farga (Lladurs) i Solc (Barcelona).
100 anys del xuixo de Girona
Poques pastes desperten tantes passions. El farcit de crema és el millor acompanyament per a l'esmorzar, però de xuixos se'n poden menjar; des de fa cent anys, en qualsevol moment del dia
Taula reservada
Teòric Taverna Gastronòmica
El tàndem format per Oriol Casals i Teo Rubio revoluciona els mar i muntanya a aquest restaurant de Barcelona
Postal gastronòmica
La cuina d'Oxford
Darrere els llegendaris edificis universitaris de la ciutat anglesa s'amaguen un munt d'adreces on tastar els plats típics de la cuina britànica
Gastropistes
Els dolços de Catalunya
Es pot mesurar la dolçor d'un país per la quantitat de dolços que s'hi elaboren? Si és així, Catalunya és molt dolça. Gairebé cada poble té un pastís o una llaminadura propis. Us n'hem seleccionat nou, perquè no us embafeu!
Tant de gust
La Masrojana: un món d'olives
Julià i Mireia Folch són la tercera generació d'una família dedicada a la producció d'olives i productes derivats
L'adreça
Autòctons, una botiga amb els sabors de sempre
La botiga Autòctons, al districte de Sant Martí de Barcelona, ofereix aliments de quilòmetre zero produïts al costat de casa nostra. La màxima frescor i qualitat s’aconsegueixen amb productes que vénen de prop i establint una relació de confiança amb els proveïdors.
Decàleg
Carbassa: el fruit embruixat
Us donem 10 consells sobre aquest producte tardorenc
Tot i que els últims anys ens hem acostumat a associar la carbassa amb la festa dels morts i del terror, tranquils: podeu menjar-ne sense por, perquè aquesta hortalissa saludable és plena de minerals, vitamines i fibra.
Calendari de tardor
Potser no tenen tants colors com a l'estiu, però les fruites de tardor també són molt bones i n'hi ha per a tots els gustos
Vs producte
Patata red pontiac versus patata Kennebec
No sabem si La Trinca tenia raó quan deia que l’home ve de la patata, però sí que sabem que triar la patata adequada per a cada ocasió no és tan fàcil com pot semblar. Enfrontem la red pontiac i la kennebec en un duel per convertir-se en la patata reina.
És fàcil
Capsa de galetes
Un toc de glamur per als moments de relax en què, assseguts al sofà o a la sobretaula, compartim una bona conversa i assaborim dolços llaminers
Entrevista
Jaume Biarnés
El cuiner explora la relació entre la gastronomia i la música a partir de trenta receptes que estableixen un diàleg entre aquests dos mons que s’assemblen molt més del que ens pensem
En xarxa
Webs i aplicacions que us ensenyen com menjar de manera més saludable, i llibres gastronòmics que no poden faltar al vostre prestatge per gaudir de la bona cuina