Preparació
- Per a la vinagreta: en un biberó, barregeu la pasta de festuc (la podeu fer a casa triturant els festucs fins que us quedi una pasta), 60 g d'oli i 30 g de vinagre. Reserveu-ho.
- Per a la sardina: barregeu la sal i el sucre. Filetegeu i desespineu les sardines i deixeu-les en aigua amb gel.
- En una plata, poseu una base de sucre i sal (la meitat de la barreja) i, a sobre, els lloms de sardina eixugats. Cobriu-ho amb la resta de la barreja de sal i sucre. Deixeu-ho curar 15 min.
- Traieu les sardines de la barreja i traieu-ne la sal sota l'aixeta amb aigua freda. Eixugueu-les.
- Peleu el tomàquet amb un pelador, talleu-lo a trossos i poseu-los en un plat. Talleu les figaflors en quatre i poseu-les intercalades amb el tomàquet.
- Amaniu-ho amb la vinagreta de festucs i poseu-hi els lloms de sardina a sobre.
- Afegiu-hi sal de Maldon, fulletes d'alfàbrega i la ceba tendra, tallada a la juliana fina.