Preparació
- Per al romesco: en una placa al forn a 160 ºC, escaliveu els tomàquets i els alls. Traieu les llavors de les nyores i deixeu-les en aigua calenta per hidratar-les. Escorreu-les i, amb l’ajut d’un ganivet, traieu-ne la carn.
- Peleu els tomàquets madurs, talleu els alls per la meitat i feu pressió per treure la polpa d’all escalivat. En una paella amb oli, salteu la carn de nyora i la fruita seca pelada.
- En un recipient de túrmix, aboqueu tots els ingredients que heu preparat anteriorment i treballeu-los fins que quedi una pasta (no ha de quedar fina). Per acabar el romesco afegiu-hi la sal, el vinagre i l’oli, en aquest ordre.
- Netegeu la part blanca de l’escarola amb aigua freda. Escorreu-la i guardeu-la ben seca. Escaldeu les faves amb aigua i sal i refredeu-les amb aigua i gel. Escorreu-les i reserveu-les.
- Confiteu el bacallà amb oli a 80 ºC fins que les làmines se separin.
- Muntatge: col·loqueu una llàgrima de romesco al plat i, al costat, les faves. Al damunt, les poseu làmines de bacallà i, per acabar, l’escarola amanida a sobre.