Preparació
- Obriu les espardenyes, renteu-les, si és possible, amb aigua de mar (en cas contrari, podeu preparar una solució d’un litre d’aigua amb 35 grams de sal). Partiu-les per la meitat, en canal, retalleu-los la pell adherida que continguin i reserveu-les ben seques a la nevera.
- Per al brou: renteu els crancs escrupolosament i piqueu-los, amb l’ajuda d’unes tisores de cuina. Poseu-los en una olla amb l’oli, sofregiu-ho a foc mitjà fins que quedi daurat, salpebreu-ho i remeneu-ho fins a aconseguir daurar-los i que es quedin enganxats al fons de l’olla, uns 15 min.
- Tritureu els crancs ben fins, amb la batedora elèctrica, i continueu-ho, sense deixar de remenar, 3 min. Salpebreu-ho.
- Afegiu a l’olla un litre i mig d’aigua bullent, i deixeu que cogui a foc mitjà 15 min. Coleu-ho i reserveu-ho.
- En una cassola per a quatre racions, amb un rajolí d’oli, sofregiu a foc lent l’all i el julivert, afegiu-hi els daus de tomàquet confitat i un litre i quart del brou reservat, ben calent.
- Quan el brou bulli, tireu a la cassola l’arròs i deixeu que cogui a foc mitjanament alt, 8 min. Salpebreu-ho lleugerament.
- Afegiu a la cassola els daus de carbassó, abaixeu el foc i deixeu que l’arròs cogui 3 min. Rectifiqueu-ho de sal.
- Marqueu les espardenyes en una paella antiadherent calenta, feu-les volta i volta, amb una mica d’oli i un pessic de sal.
- Amb la cassola apartada del foc, repartiu-hi per sobre les espardenyes, enfonseu-les lleugerament en l’arròs, deixeu-ho reposar 2 min i estarà a punt per servir.